„Vreau să învăț în străinătate” – oportunități pentru elevi de a câștiga burse peste hotare

bursecollage
Foto:Învățați în străinătate!

În Republica Moldova deja de mai bine de 10 ani de zile activează programe ce oferă posibilitatea de a studia în ţările de peste hotarele Moldovei tinerilor elevi, care abia au finisat sau încă sunt la etapa gimnazială. Unele din aceste programe sunt: ASSIST, DAVIS, HMC şi FLEX.

Fiecare din ele oferind diferite posibilităţi şi burse în ţările vorbitoare de limbă engleză. Iată câteva din programele pe care ni le recomandă echipa de elevi, prin Nicoleta Damian, de la CUBO.

#1. FLEX (Future Leaders Leaders) 

flex2

FLEX este un program de schimb sponsorizat de guvernul Statelor Unite, care permite elevilor din Republica Moldova de a petrece un an academic în Statele Unite. Aceştia urmează să trăiască cu o familie gazdă şi să studieze într-un liceu american.

Mai multe informații despre FLEX vedeți aici: Burse FLEX

 

Diana Cazacu - FLEX 2013
Diana Cazacu – FLEX 2013

„Iubesc programul FLEX, pentru ca dacă nu era el, atunci nu aveam să fiu atît de deschisă spre a cunoaşte lumea, culturile altor popoare şi istorii de viaţă ale oamenilor. Îl iubesc pentru că m-a învăţat să mă uit la ţărişoara noastră micuţă cu alţi ochi. M-a învăţat să am grija de ea şi să cred că avem oameni minunaţi şi că putem face schimbări aici. Datorită acestui program am învăţat lecţii de viaţă şi am avut parte de o experienţă fantastică, trăind toate acele sărbători tipice americane, pe care le puteam vedea doar în filme. Îi datorez enorm programului FLEX,  pentru că mi-a schimbat viaţa enorm şi pentru că tot la ce am visat cândva a devenit realitate!” (Diana Cazacu – FLEX 2013)

 

#2. ASSIST 

ASSIST_logo.tif

Assist este încă un program de schimb, care oferă posibilitatea de a face studii în şcoli private din SUA în decurs de un an. Bursa include plata pentru studii, cazare şi alimentare, bilet avion tur-retur.
Şcolile americane sunt generoase în oferirea de burse pentru a ajuta studenţii. De-a lungul timpului existenţei acestui program în Republica Moldova, ASSIST a identificat sponsori pentru a ajuta elevii şi familiile lor să plătească pentru costul de a participa la program.

Mai multe despre ASSIST vedeți aici: Program ASSIST Moldova

 

assist
Annie Godonoga – ASSIST 2008

„Etapa iniţială e mereu cea mai grea. De la 16 ani studiez în străinătate, timp în care am făcut 3 programe diferite (1 an cu ASSIST-ul, 4 ani la universitatea Wooster din SUA şi acum fac un master Erasmus Mundus în Austria). Etapa de aplicare necesită multă pregătire, voinţă, curaj şi determinare. Se întâmplă şi cazuri în care nu reuşesti din prima, însa trebuie să fii persistent şi să încerci din nou. Un program în străinătate te transformă, îţi deschide noi viziuni şi perspective şi te motivează să încerci din nou. Te maturizează, te face mai ambiţios, mai activ, şi mai dornic să contribui la o schimbare. Consider că orice student din RM ar trebui sa facă un program în străinătate. Poate aşa, societatea noastră în sfârşit va prospera.” (Annie Godonoga – ASSIST 2008)

 

#3. HMC 

hmc2

HMC este un alt program care oferă posibilitatea unui schimb de experienţă în Regatul Unit al Marii Britanii. Elevii aleşi în urma acestui concurs, au şasna de a studia la unele dintre cele mai prestigioase colegii private din Anglia şi Scoţia. Bursa nu acoperă cheltuielile de drum însă aceasta acoperă în totalitate necesităţile academice.

Mai multe despre HMC vedeți aici: HMC Program în UK

 

Horia Burcă – HMC 2012
Horia Burcă – HMC 2012

„Anul de schimb realizat prin organizaţia HMC Projects in Eastern Europe, a fost una dintre cele mai variate experienţe ca elev. Diferenţele sociale şi educaţionale dintre mediul natal şi cel britanic deschid noi orizonturi şi dezvoltă o viziune largă şi adaptată asupra societaţii. În plus, stilul de viaţă independent oferă posibilitatea de a deveni mai practic şi mai sigur pe propria persoană.” (Horia Burcă – HMC 2012)

 

 

#4. DAVIS 

davis2

Davis oferă posibilitatea de a face studii în decursul a 2 sau 3 ani în una din cele 5 şcoli pilot cu obţinerea diplomei şi care ulterior permite continuarea studiilor universitare cu o bursa parţială în una din cele 86 universităţi participante la program. Pentru acest program sunt selectaţi de la 5 la 10 elevi din întreaga Europă. Moldova se numără printre aceste ţări deja al doilea an consecutiv.

Mai multe detalii despre DAVIS vedeți aici: Burse DAVIS

 

Eugen David - DAVIS 2014
Eugen David – DAVIS 2014

„Mă numesc David Eugeniu, am 17 ani şi sunt bursier DAVIS. Prima dată am aflat de această bursă  în 2010, când fratele meu David Vladimir a fost ales bursier a acestui program de schimb, acum el învaţă în UChicago. El a absolvit Lawrenceville High School, una din cele mai bune şcoli din lume, unde acum învăţ şi eu. Învăţ aici abia de 2 luni, însă deja experienţa pe care am căpătat-o este indispensabilă. Eu studiez 6 obiecte care le-am ales personal. Metoda de predare (Harkness method) e total diferită şi deosebită chiar şi pentru şcolile din SUA. Aceasta constă într-o clasă formată din 12-15 elevi care discută la o masă rotundă.
Aici totul e creat astfel încât să fii permanent ocupat cu ceva, fie asta sport sau învăţătură, ca să nu tânjeşti după casă. Aici ai toate condiţiile ca să studiezi la cel mai înalt nivel. Şcoala mi-a deschis calea în lume, în ultimul an urmează să aplic la universități de top cum ar fi: Harvad, UChicago, Princeton, Yale, Stanford, Brown etc.  Acum am toate şansele să fiu acceptat într-o universitate de top, ca să pot să îmi continui studiile la cel mai înalt nivel şi să îmi creez un viitor frumos.” (Eugen David – DAVIS 2014)

Procesul de aplicare la ASSIST, HMC şi DAVIS este simplu. Acest concurs constă în trei etape:

#1. Test de evaluare a cunoştinţelor de engleză;
#2. Scrisoare de intenție;
#3. Interviu.

Mai multe detalii despre aceste trei programe le puteţi găsi pe site-ul: debate.md

Ce programe mai cunoașteți?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *