De ce faptul că nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației nu este chiar un mit?

1359628153_polozhitelnyy-test-na-beremennost
Foto:Fotografie simbol PC: dom-lady.ru

De multe ori, miturile despre sex apar din cauza confuziilor ce se produc în urma utilizării incorecte a termenilor medicali, sau din cauză că neglijăm faptul că fiecare persoană este un individ aparte, și anumite procese se desfășoară diferit pentru toți.

Radu-Gutuleac2+colorPoate rămâne fata însărcinată în timpul menstruației? Iată ce ne-a spus domnul Radu Guțuleac, medic androlog-urolog din cadrul CSPT „Neovita”:

Incertitudinea provine de la faptul că noi confundăm ciclul menstrual cu ciclul ovulator.

# Ciclul menstrual reprezintă perioada cuprinsă între ziua I a menstruației și ziua I a menstruației următoare.

# Menstruația se desfășoară la nivel de uter și cauzează eliminările lichidului menstrual.

# Ovulația este evenimentul care reprezintă ruperea foliculului matur și eliberarea ovulului din ovarele femeii. În cazul ciclurilor menstruale regulate, ovulația are loc la mijlocul ciclului, de regulă în a 14-a zi.

Astfel, perioada fertilă, în care femeia poate rămâne însărcinată, este cuprinsă între zilele 12 – 18 ale ciclului menstrual, zilele de dinainte de ovulație sunt datorate duratei de supraviețuire a spermatozoizilor, iar zilele de după ovulație sunt datorate perioadei în care ovulul poate fi fecundat.

În această ordine de idei, ovulația nu coincide cu menstruația. Teoretic în acest caz, fata nu poate rămâne însărcinată în timpul menstruației. Acest lucru este valabil doar dacă ciclul menstrual are loc regulat și dacă ovulația are loc exact la mijlocul ciclului menstrual.

În cazul unor dereglări ale ciclului, acesta poate avea o durată de mai puțin de 21 de zile sau mai mult de 35 de zile, cu rețineri uneori, sau sângerările se pot repeta de două ori într-o lună. Atunci pot apărea divergențe între ciclul ovulator (ovulația) și ciclul uterin (menstruația), care poate crește riscul ca perioadele lor de desfășurare să coincidă, și astfel fata să rămână însărcinată în cazul unui contact sexual în timpul menstruației.

Totuși trebuie de luat în considerație și capacitatea de fecundare a spermatozoizilor din spermă chiar și timp de câteva zile după ejaculare. În cazul unei igiene personale precare, evident că fecundarea ovulei de către spermatozoid se poate produce și la câteva zile după actul sexual (mai ales în cazul unei ovulații mai timpurii). Metoda de contracepție prin ducerea unei evidențe a zilelor de ovulație se numește metoda calendarului, dar trebuie de menționat că aceasta metodă are o eficiență foarte joasă.

Concluzionând, putem spune că fata nu poate rămâne însărcinată în timpul menstruației, doar dacă ciclul menstrual este cu adevărat regulat iar sângerările care au loc sunt menstruale. Pentru că sângerările pot fi cauzate și de alți factori: inflamări ale colului uterin, utilizarea contraceptivelor de urgență.

Cu toate acestea, în timpul eliminărilor sangvine, mulți tineri preferă să evite relațiile sexuale din motive de igienă și o eventuală incomoditate. Dar de cele mai multe ori, refuzul de a avea o activitate sexuală în această perioadă, este și din cauza că fetele pot avea indispoziție sau dureri puternice în timpul menstruației.

Până la urmă este alegerea fiecărui cuplu. Important de știut este că sângerările respective (menstruația) nu provin din vagin, dar din uter, și cum în timpul actului sexual, penisul străbate doar vaginul și nicidecum uterul, ciclul menstrual nu este perturbat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *