Timp de trei zile, liceenii au fost informați în cadrul conferinței Education Network, despre cum ar putea să beneficieze de oportunități de studiu și burse internaționale. În același timp,ei au fost îndrumați să facă alegeri corecte în carieră.
Cu peste 30 de instituții universitare în țară, elevii noștri au posibilitatea de a alege domeniul în care doresc să-și construiască cariera, dacă vor să urmeze studii superioare, după absolvirea liceului.
Problema este dacă studenții sunt fericiți cu alegerile lor și dacă profesează cu adevărat în domeniul ales, după absolvire. Luând în considerare acest aspect, Comunitatea absolvenților programului de schimb FLEX, din cadrul Consiliilor Americane pentru Învățământ Internațional, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova și cu sprijinul organizațiilor Ad Astra și ADC, au organizat o conferință de instruire și ghidare a tinerilor în ceea ce privește alegerile corecte în carieră și oportunitățile de studii peste hotare.
Nicu Gaibu, organizator și coordonator al Comunității absolvenților programului de schimb FLEX, ne-a relatat că organizarea acestei conferințe este importantă, pentru că tinerii au nevoie să fie ajutați să ia o decizie bună în ceea ce privește viitorul lor. Din experiența proprie de absolvent al unui program de schimb, Nicu ne-a spus că oportunitățile de studiu peste hotare sunt întotdeauna binevenite, pentru că atunci când elevii se vor întoarce, ei se vor strădui să facă unele schimbări în bine în sistemul de învățământ de la noi.
Pe lângă informația utilă pe care au primit-o despre cum să scrie un eseu de motivare, un CV, sau ce trebuie să ia în considerare atunci când aplică la universitate, elevii au avut parte și de câteva ateliere interesante. În prima zi a conferinței, participanții au vizitat trei universități din Chișinău și au simțit pentru o zi ce înseamnă să fii student. În cadrul altui atelier, elevii și-au testat abilitățile, ceea ce i-a ajutat la nivel teoretic să se orienteze spre un potențial domeniu de activitate.
Olivia Sanduleac a venit, pentru conferință, de la Ungheni și ne-a spus că, deși este elevă în clasa a X-a, deja se gândește serios la ceea ce vrea să urmeze după liceu. Testul de abilități pe care l-a făcut, a îndrumat-o spre medicină, însă ea este deschisă să mai evalueze și alte puncte de vedere.
Olivia ne-a spus că, dacă ar fi să schimbe ceva în sistemul nostru de învățământ, ar vrea ca schimbarea să vizeze în primul rând modul în care elevii gândesc, îndemnându-i să își urmeze propriile visuri și să aleagă ceea ce lor le place.
Anna Arhip, o altă participantă, ne-a spus că a venit la conferință pentru că speră ca aceasta să o ajute în luarea unei decizii. Anna vrea să studieze economie după absolvirea liceului și ar vrea să facă asta în Germania.
Deși organizată pentru prima dată, interesul manifestat de tineri pentru conferință a fost semnificativ. Potrivit organizatorilor, selecția celor 45 de participanți a fost realizată dintr-un total de aproximativ 200 de aplicări.