12 curiozități despre Ebola – fenomenul care a înspăimântat întreaga planetă

560x450_1408-Ebola-1
Foto:PC: euronews.com

Zilnic urmărim la TV reportaje despre infectări și decese cauzate de virusul Ebola. #diez, însă, ți-a pregătit o serie de curiozități și fapte, care, cu siguranță, te vor pune pe gânduri:

#1. Ebola a fost descoperită în 1976, pe malurile râului Ebola.

#2. Există 5 tipuri ale acestui virus (Zaire, Bundibugyo, Sudan, Taï Forest), unul dintre care nu poate afecta organismul uman (virusul Reston).

#3. Se suspectează că boala ar fi provenit de la lilieci.

Potrivit savanților de la Stanford, liliecii sunt principalele surse ale acestul virus („Bats – Ebola`s Reservoir”). De la lilieci, la animale ce se află în contact cu aceștia și, până la destinația organismului uman, traseul acestui virus este unul relativ simplu și extrem de rapid.

 

Traseul virusului Ebola PC: cdc.gov
Traseul virusului Ebola PC: cdc.gov

#4. Focare de Ebola au mai avut loc în 1976, 1979, 1994, 2000 – 2004, 2007 – 2009, cel din 2014 fiind cel mai sever de până acum:

Liberia – 4262 cazuri, 2484 decese
Guineea – 1519 cazuri, 862 decese
Sierra Leone – 3410 cazuri, 1200 decese
SUA – 3 cazuri, 1 deces
Spania – 1 caz, 0 decese.

#5. Primul, care are de suferit în urma acestul virus, este sistemul imunitar.

 

PC: esberitox.ro
PC: esberitox.ro

#6. Este un virus extrem de rapid, organismul supraviețuind doar 9 – 20 zile după apariția simptomelor, precum: sângerări interne, vomă, diaree, dureri abdominale, febră hemoragică.

#7. Boala se poate transmite sexual chiar și după 40 de zile după vindecarea partenerului.

#8. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), Ebola se numără printre cele mai fatale boli infecțioase din lume, cu o rată de 90%.

***
Și totuși…

 

#9. Ebola poate fi tratată!

În interviul său pentru CNN, Tom Frieden – director la „Centers for Disease Control and Prevention”, declară că acest virus poate fi tratat, dacă:

– se administrează un tratament administrat la scurt timp după diagnosticare.
– pacientul este hidratat suficient (fluidele și electroliții trebuie să fie echilibrate).
– bolnavului i se face transfuzie de plasmă (în cazul în care grupa sângelui este aceeași cu a persoanei infectate, iar plasma donatorului conține anticorpi capabili să neutralizeze virusul).

#10. Virusul poate fi captat de un organism uman, doar dacă acesta s-a aflat în contact cu fluizii corpului persoanei infectate.

#11. Deși Ebola este considerată extrem de periculoasă, anual Gripa aduce mult mai multe victime: până la 500.000 la nivel mondial.

#12. Iar, până la urmă, există mult mai mulți factori care provoacă moartea unui om, precum: boli de inimă, infecții ale rinichilor, gripă, diabet, pneumonie, Alzheimer sau chiar diverse accidente.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *