(program) La Chișinău se va desfășura Festivalul Filmului Italian

145f84c24ed28d96db61af1deb20f286
Foto:Scenă din filmul „Mine vaganti” PC: ivid.it

La Chișinău va avea loc ediția a III-a a Festivalului de Film Italian, în perioada 25-27 octombrie. Peliculele vor fi rulate la Cinematograful „Gaudeamus”, iar intrarea va fi liberă.

Programul filmelor: Sâmbătă, 25 octombrie

18:00 – Mine vaganti (Câmp minat) Regie de Ferzan Ozpetek.

minevaganti

Familia Cantone este proprietara unei din cele mai importante fabrici de paste făinoase din Salento. Bunica înfiinţează întreprinderea împreună cu cumnatul său, de care a fost îndrăgostită în secret toată viaţa, şi acum acele impulsuri latente se reflectă asupra obişnuinţelor unei întregi familii, sclave al unui formalism specific înaltei burghezii. Întoarcerea acasă a celui mai tânăr fecior Tommaso, care s-a transferat la Roma pentru a studia economia şi comerţul, reprezintă, pentru familie, momentul potrivit pentru a declara oficial pasajul administrării întreprindierii către cei doi feciori ai familiei. Tommaso este pregătit să dea peste cap planurile capului familiei, declarându-şi deschis homosexualitatea şi dorinţa de a-şi urma aspiraţiile literare, dar în timpul cinei oficiale, organizată pentru a sărbători noul curs al întreprinderii, este anticipat de fratele său mai mare Antonio, care, după atâţia ani de muncă fedelă în serviciul familiei, se declară homosexual înaintea sa, motiv pentru care este dat afară din casă şi din direcţia întreprinderii.

Pentru a nu distruge definitiv orgoliul tatălui, deja lovit de un colaps în momentul destăinuirii, lui Tommaso nu-i rămâne altceva de făcut decât să desimuleze propriile preferinţe sexuale şi să onoreze, pentru moment, datoriile familiei.

 

Duminică, 26 octombrie

18:00 – Si può fare (Se poate face!) Regie de Giulio Manfredonia

lg_si_puo_fare_1

Milano, începutul anilor ’80. Nello este un activist al sindicatelor cu ideile mult prea avansate pentru timpul în care trăia. Considerat o persoană incomodă în interiorul sindicatelor, este îndepărtat şi ”retrogradat” la rolul de direct al Cooperativei 180, o asociaţie de bolnavi mintal, eliberaţi în urma legii Basaglia şi angajaţi în activităţi (inutile) de asistenţă. Fiind în contact strâns cu noii săi angajaţi şi odată ce a descoperit potenţialul fiecăruia din ei, decide să-i umanizeze, implicându-i într-o muncă de echipă. Mergând împotriva scepticismului medicului psihiatru care îi are la evidenţă, Nello reuşeşte să integreze în piaţă asociaţii Cooperativei cu o activitate inovatoare şi productivă.

Luni, 27 octombrie

18:00 – I Malavoglia (Familia Malavoglia) Regie de Pasquale Scimeca.

cover1300

Familia Malavoglia este o familie de Pescari. Bunicul, Padron ‘Ntoni locuieşte în casa de lângă Medlar, cu fiica Maruzza, soţul acesteia Bastianazzo şi fiii lor: ‘Ntoni de 20 ani, urmat de cei mai mici Mena, Lia şi Alessi. În scurt timp, Alef, numit Alfio, un tunisian imigrat clandestin, li se alătură, datorită generozităţii tânărului ‘Ntoni, care îl ia, în momentul debarcării vaporului cu refugiaţi, şi îi găseşte un loc de muncă în sere. Dar, într-o zi, barca familiei Malavoglia, ”Providenţa”, naufragiază: Bastianazzo moare, iar Maruzza îşi pierde sânul. Al doilea naufragiu îi lasă fără casă, provoacă boala bunicului şi îl împinge pe ‘Ntoni în patima băuturii, care bea pentru a uita. A fost, însă ideea sa, să înregistreze vocea bunicului, ce îşi recita proverbele, pe o bandă muzicală, care în scurt timp a devenit hitul verii şi i-a permis să răscumpere casa de lângă Medlar şi să repună pe ape ”Providenţa”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *