Comisia pentru Afaceri Externe a PE a aprobat Acordul de Asociere cu UE

Foto:Michael Gahler PC: diepresse.com

Comisia pentru afaceri Externe a Parlamentului Europeana aprobat astăzi ratificarea acordului de asociere dintre UE șI Republica Moldova. Michael Gahler, deputat în Parlamentul European, a salutat votul majorității și mulțumește guvernului Moldovei pentru susținerea parcursului european.

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat joi încheierea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, informează eppgroup.eu

Eurodeputatul PPE, Michael Gahler: “ Votul de azi transmite un mesaj clar din partea Parlamentului European pentru cetățenii Republicii Moldova: noi încurajăm inițiativa voastră de a îmbrățișa valorile europene și preocuparea de care dați dovadă pentru un viitor demn al țării voastre. ”Tot el speră că prin intermediul acestui prim pas, statele membre vor fi stimulate să urmeze exemplul lor și să ratifice acordul cât mai curând posibil.

Michael Gahler a menționat totodată că, în contextual creșterii presiunii interne și externe din Moldova, Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să susțină integritatea teritorială a R. M. împotriva oricărei acțiuni de represalii din Rusia.

Problema transnistreană

Acordul acoperă “întregul teritoriu recunoscut pe plan internațional al Republicii Moldova” inclusiv Transnistria, ca parte integrantă a sa. Astfel, intreg teritoriul trebuie să fie reglementat de efecte ale acordului,au tinut sa sublinieze deputații europeni, responsabili de Afaceri Externe. De asemenea, ei sustin că UE trebuie să joace un rol mai important într-o soluționare eficientă a problemei transnistrene între Chișinău și Tiraspol, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și să promoveze consolidarea încrederii.

Ingrijorări rămase

Comitetul subliniază, de asemenea, necesitatea de a reforma sistemul judiciar si asigurarea independenței sale, lupta împotriva corupției, accelerarea implementarii legislației împotriva discriminării și consolidarea libertății presei și pluralitate într-o piață media mai competitivă.

Factorul rusesc

Deputații europeni mentioneaza că criza din Ucraina și rolul jucat de Rusia in aceasta criza au schimbat ordinea geopolitică și au avut de asemenea un impact asupra relațiilor UE-Moldova, iar procesul de asociere a partenerilor estici ai UE nu este o amenințare la adresa intereselor politice și economice ale Rusiei și face apel la aceasta să respecte pe deplin integritatea teritorială și alegerea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, ei isi explrima regretul in legatura cu utilizarea în continuare a interdicțiilor comerciale de import pentru produsele din Republica Moldova ca un mijloc pentru a destabiliza regiunea.

Următorii pași

Toti membrii Parlamentului European sunt dispusi sa voteze la Bruxelles, la 13 noiembrie ratificarea Acordului și rezoluția non-legislativă de însoțire. Elemente ale acordului, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, au fost aplicate cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014, iar pentru a intra in vigoare pe deplin Acordul trebuie să fie ratificat de către parlamentele naționale ale statelor membre ale UE.

Acordul de asociere Moldova – UE, semnat la 27 iunie în Chișinău, pune accent pe democrație și statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale, buna guvernare, pe buna funcționare a economiei de piață și pe dezvoltarea durabilă. Pentru a intra în vigoare, actul urmează să fie ratificat de către toate statele membre ale comunității europene.

Patricia Podoleanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *