Peste 55 de absolvenți ai instituțiilor de învățământ din Germania, originari din Republica Moldova și beneficiari ai mai multor programe de burse oferite de statul german participă astăzi la evenimentul „Facilitarea reintegrării profesionale a absolvenților cu înaltă calificare din cadrul universităților și programelor de studii germane, originari din Republica Moldova”.
Acțiunea este organizată de Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD) și Fundația Konrad Adenauer (KAS), la inițiativa Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), cu susținerea financiară a Oficiului German de Afaceri Externe (German Foreign Office).
Scopul evenimentului este de a oferi o oportunitate de networking, de a prezenta oportunitățile existente pentru ei în țară la reîntoarcere, cât și de a aduce față în față potențialii angajatori și viitorii tineri specialiști. Astfel, în a doua parte a zilei vor participa la eveniment reprezentanți ai 12 companii cu capital german din Republica Moldova, precum, Draxlmaier, Suedzucker, Metro, Siemens, Roedl & Partners, Lufthansa, dar si compania moldo-austriacă Grawe Carat.
„Vrem să le arătăm acestor tineri că și în Republica Moldova există oportunități, că este o piață și că e nevoie de ei aici. A treia parte a evenimentului este poate cea mai importantă, pentru că le vom face cunoștință cu potențiali angajatori, de aceea i-am rugat să vină astăzi cu CV-urile. La sesiunea World Cafe vrem să arătăm că abilitățile și cunoștințele lor,obținute în Germania care vor fi obținute sunt valoroase și importante în Moldova”, a afirmat Sophia Bellmann, lector, Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD).
„Tinerii care au trăit în societăți democratice dezvoltate sunt cei care pot promova cel mai bine valorile europene.”, a declarat Natalia Corobca-Ianusevici, coordonatoare programe la KAS Moldova.
Victor Lutenco, șeful BRD a spus la deschiderea evenimentului: „Pentru BRD lucrul cu studenții originari din Republica Moldova și crearea de coridoare pentru ei ca să se întoarcă acasă și să aplice aici studiile și abilitățile dobândite peste hotare este foarte important. Tocmai de aceea în Strategia Națională Diaspora 2025, la care lucrăm în prezent, tinerii și studenții vor avea rezervată o parte importantă.”
Conform sondajelor, în Germania studiază peste 1000 de tineri din Moldova, preponderent la facultățile de economie, inginerie și științe sociale. DAAD acordă burse complete de studii în Germania pentru tineri și cercetători din Republica Moldova începând cu anul 1992, iar biroul din Chișinău, din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” – din 1998. Anual, DAAD oferă granturi pentru 40 de reprezentanți ai mediului academic (masterat, doctorat, etc.). KAS a acordat până în prezent șase burse pentru studiu de master în Germania.