Premiul Nobel pentru literatură a fost câştigat de scriitorul francez Patrick Modiano

AVT_Patrick-Modiano_4847
Foto:Premiul Nobel pentru literatura a fost decernat scriitorului francez Patrick Modiano PC: babelio.com

Premiul Nobel pentru literatură i-a fost decernat scriitorului francez Patrick Modiano. Juriul care a desemnat câştigătorul din acesta an a fost alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai instituţiei suedeze.

Premiul Nobel pentru literatură i-a fost decernat scriitorului francez Patrick Modiano, “pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, relevă Gândul.info.

Juriul care a desemnat câştigătorul din acesta an a fost alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai instituţiei suedeze.

Patrick Modiano s-a născut pe 30 iulie 1945, în Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatăl său era om de afaceri, iar mama sa, actriţă. A studia la Lycée Henri-IV din capitala franceză, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urmă a jucat un rol decisiv în viitoarea carieră a lui Modiano.

Patrick Modiano a debutat în anul 1968, cu romanul „La place de l’étoile”. Multe dintre volumele sale ulterioare au fost traduse şi în limba engleză: „Les boulevards de ceinture” („Ring Roads: A Novel”), „Villa Triste (Villa Triste), „Quartier perdu(„A Trace of Malice”) şi „Voyage de noces” („Honeymoon). Cel mai recent roman lasant de Modiano se numeşte „Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier”.

Un roman al lui Patrick Modiano a fost tradus şi în limba română: “În cafeneaua tinereţii pierdute”. Patrick Modiano a scris şi cărţi pentru copii, dar a lucrat şi alături de Lous Malle la filmul „Lacombe Lucien”.

 

PC: Twitter//The Nobel Prize
PC: Twitter//The Nobel Prize

În 2013, Premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, după cum a apreciat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia.

Începând din 1901, Premiul Nobel pentru literatură este decernat în fiecare an unui autor din orice ţară de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, „a produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă”. Deşi lucrările individuale sunt uneori citate de Academia suedeză în comunicatul care motivează alegerea laureaţilor, în sintagma de mai sus termenul „lucrare” se referă la întreaga operă literară a unui scriitor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *