Ghid anticorupție pentru studenții universităților din Moldova

646×404
Foto:Ghid anticorupţie pentru tineri PC: Adevarul.ro

Uniunea Juriştilor din Republica Moldova va edita un ghid anticorupţie pentru studenţii instituţiilor de învăţământ superior din ţară, în cadrul proiectului „Tinerii promotori ai educaţiei fără corupţie”.

De asemenea, tinerii cărora li se cere mită vor fi asistaţi de experţi în domeniu pentru a putea depăşi în mod corect aceste situaţii. Lansarea proiectului a avut loc în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia IPN.

„Iniţiativa vine din partea tinerilor noştri şi noi am susţinut-o. Noi vrem ca în instituţiile de învăţământ, în special în cele de învăţământ superior, să fie posibil să înveţi, să susţii examene fără să plăteşti mită, fără să dai bani la tot pasul. Noi vrem să încurajăm tinerii să facă studii calitative, care să le aducă folos atât lor, cât şi întregii societăţi”, a menţionat Gheorghe Avornic, preşedintele Uniunii Juriştilor.

Ghidul anticorupţie va fi tipărit în cel puţin 200 de exemplare şi va fi disponibil şi în varianta electronică. Pentru elaborarea ghidului se va organiza şi un sondaj anonim în rândul studenţilor. „Vrem să cunoaştem care este realitatea, să ne spună real care este situaţia la universitatea cutare sau cutare şi după aia să discutăm, să vedem împreună ce putem face, pentru că este o problemă comună”, a spus Gheorghe Avornic. Juristul şi-a declarat disponibilitatea personală de a ajuta studenţii care se confruntă cu situaţii în care li se cere mită.

Raisa Grecu, decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, a subliniat importanţa unui astfel de sprijin. „Studentul trebuie să ştie la cine să apeleze, în aşa fel încât să nu dea mită, să susţină examenul şi să nu suporte consecinţe negative”, a spus decanul.

Mariana Baxanean, reprezentantă a Transparency International Moldova, a anunţat că organizaţia are o linie fierbinte, la numărul 0-800-10000, la care tinerii pot apela în mod gratuit şi anonim în cazurile în care li se cere mită.

Proiectul „Tinerii promotori ai educaţiei fără corupţie”, lansat de Uniunea Juriştilor din Republica Moldova, este finanţat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Democraţie, prin intermediul Fundaţiei Est-Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *