Antreprenorii din diasporă, dar și cei care activează în țară, au avut oportunitatea de a se întâlni în cadrul unui forum de afaceri de două zile, organizat cu scopul de a creea un mediu favorabil schimbului de idei, contacte, și, de ce nu, de a pune bazele unor noi colaborări de afaceri.
Dacă în prima zi participanții au primit informații generale despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova, în cea de-a doua zi, Forumul a continuat cu vizita la vinăria Chateau Vartely, din orașul Orhei.
În cadrul prezentărilor din timpul Forumului, s-a accentuat faptul că în Republica Moldova oportunitățile de investiție sunt în continuă creștere, iar micile afaceri sunt din ce în ce mai numeroase și atractive. Programul de oferire a granturilor (PARE 1+1) prezentat de cei de la ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii), i-a familiarizat pe invitați cu modalitățile actuale de deschidere a unei afaceri în Republica Moldova, dar și cu modul în care respectivul program oferă susținere noilor afaceri.
La Forum l-am cunoscut pe Veaceslav Șeptelici, om de afaceri moldovean care activează în prezent în Franța. El a studiat la ASEM timp de un an, după care și-a continuat studiile în Franța, la Strasbourg. Este plecat din țară de 18 ani, iar de cinci ani își administrează propria afacere. Produce echipamente pentru rețelele hoteliere din Franța și din alte țări europene. Deși mai colaborează cu oameni de afaceri din Moldova, Veaceslav Șeptelici spune că își dorește să investească mai mult în țara sa natală. „La noi, în domeniul sistemului hotelier, mai este mult de lucru. Este de fapt un cerc vicios: dezvoltarea sistemului hotelier depinde și de dezvoltarea turismului, infrastructurii. Dar statul trebuie să creeze condiții pentru acestea. M-aș întoarce cu mare drag acasă în cel mai scurt timp”, susține Veaceslav.
Cristina Lupu, o altă tânără inițiată în domeniul afacerilor, se află de 20 de ani în România, iar de cinci ani lucrează la o companie producătoare de încălțăminte din Cluj Napoca. „Încercăm să menținem și să promovăm brandul românesc prin cele opt magazine proprii”, ne-a spus Cristina, menționând că și-ar dori o filială pentru vânzări și în Republica Moldova. „Nu cunosc bine piața din Moldova și mai există acel scepticism. Contactele pe care azi le-am luat ne vor da cu siguranță mai multă încredere pentru a colabora în viitor.”, a subliniat Cristina Lupu.
„Scopul forumului a fost de a crea conexiuni între oamenii de afaceri din diasporă, astfel încât să poată găsi modalități de a implementa proiecte noi, iar ceea ce au reușit să câștige peste hotare, să investească în Republica Moldova”, a menționat Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora. Acesta a mai menționat faptul că oamenii de afaceri moldoveni ar trebui să promoveze domenii care ne reprezintă și ne diferențiază ca națiune.