12 cele mai cunoscute mituri despre sex în care cred tinerii din Moldova

1907856_497107527093256_1829982534775243093_n
Foto:Campanie Neovita PC: Facebook/ Centrul Neovita

Deseori se întâmplă să ne conducem după anumite stereotipuri legate de sex pe care le auzim de la prieteni, cunoscuți sau pe care le găsim întâmplător pe internet. Noi ne-am propus să numim cele mai întâlnite 12 mituri despre sex, consultând specialiștii, pentru a le dezminți.

#1. După începutul vieţii sexuale dispare acneea.

#2. Contraceptivele îngrașă.

#3. După dușurile interne fata nu poate rămâne însărcinată.

#4. Prima dată mereu doare.

#5. Copilul poartă informația genetică a primului partener al mamei.

#6. După primul act sexual, fata își modifică aspectul fizic.

#7. Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației.

#8. Nu poți rămâne însărcinată după primul act sexual.

#9. Dacă ridici greutăți în timpul unei sarcini, obții un avort spontan.

#10. Dacă te speli cu Cola după sex, nu rămâi însărcinată.

#11. Dacă faci sex în apă, nu rămâi însărcinată.

#12.Folosirea prezervativului reduce din plăcere.

 

321379_10200208438910997_564350386_nAlexandru Ciobanu, medic psihoterapeut CSPT „Tineri Pentru Tineri” Cimişlia

Foarte mult timp, tot ce se referea la sexualitatea umană a fost o temă tabu în ţara noastră. Atunci când oamenii nu ştiu ceva – apare anxietatea şi disconfortul, care pot genera frici inexplicabile. Pentru a face faţă situaţiei şi din lipsă de informaţie veridică, oamenii au inventat mituri despre sexualitate. Miturile sunt, de fapt, nişte stereotipuri culturale (imagini simple în mintea oamenilor, care uşurează efortul comunităţii de a explica şi a înţelege fenomenele complicate din mediul înconjurător), care trec, cu timpul, în stereotipuri personale (adesea nefondate pe argumente logice sau experienţă proprie).

Din cauza miturilor, tinerii nu solicită informaţia corectă de la specialişti şi deseori se antrenează în comportamente riscante pentru sănătate (sex neprotejat, consum de alcool, comunicare ineficientă şi certuri, violenţă, etc.). Chiar şi având aceste experienţe negative şi ajungând la probleme de sănătate mintală sau sexual-reproductivă, unii tineri mai continuă să promoveze miturile şi să caute scuze.

Pentru a nu cădea în mreaja miturilor e recomandabil să vă informaţi din mai multe surse (specialişti, broşuri, cărţi, internet), să căutaţi rezultatele studiilor ştiinţifice şi practica altor ţări. Fiţi sceptici şi solicitaţi cel puţin 3 argumente de la cei ce vă spun mituri despre sexualitate sau verificaţi-i pe „atotştiutori”, întrebând de 3 ori la rând: „De ce?”. Dacă cineva face faţă acestor provocări, atunci cu adevărat înţelege ceea ce spune.

Găsiţi-vă specialistul în care aveţi încredere, găsiţi-l pe cel mai profesionist şi competent, luaţi-vă inima în dinţi şi întrebaţi-l tot ce vă interesează. Cea mai proastă întrebare este cea pe care nu ai pus-o şi ţineţi minte că aveţi dreptul la informare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *