Mulți au auzit de noțiunea de „securitate cibernetică”, însă puțini îi cunosc esența și scopul. Iată de ce, astăzi a fost dat startul lunii securității cibernetice.
Lansarea acesteia a fost făcută în cadrul unui eveniment public, astăzi, 1 octombrie, la orele 11:00, în incinta Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu din Chișinău. Acest eveniment se află la a treia ediție a sa și este organizat de Executivul Republicii Moldova, la inițiativa Centrului de Guvernare Electronică, în contextul Lunii Europene a Securității Cibernetice.
Întrucât dezvoltarea lumii internetului cere adaptare și o abordare inteligentă, este nevoie de a cunoaște numeroase noțiuni, baraje și soluții pentru a rezolva anumite probleme de ordin digital. Iată de ce, luna octombrie va fi plină de evenimente ce țin de domeniul securității cibernetice. Centrul Internațional „La Strada”, în parteneriat cu Bibliotica Municipală B.P. Hașdeu și rețeaua de cafenele Tucano vor fi responsabile de multitudinea de seminare, sesiuni de informare, dezbateri publice între studenți și între părinți despre siguranța pe internet, precum și ateliere cu părinți.
În cadrul evenimentului de deschidere, Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii B.P. Hașdeu, a adus un cuvânt de salut, vorbind despre implicarea bibliotecii în acest proiect. De asemenea, a prezentat speakerii evenimentului, care de asemenea au abordat teme importante despre securitatea cibernetică și activitățile preconizate pentru luna octombrie. Iurie Țurcanu, coordantor tehnologic-șef al Centrului de Guvernare Electronică, a explicat că evenimentele ce urmează, vor aborda tematica asigurării securității cibernetice în diferite dimensiuni: atât în structurile de guvern, cât și în serviciile/ tranzacțiile în raport cu cetățenii. Veaceslav Pușcașu, manager pe Securitatea Informației în cadrul Centrului de Guvernare Electronică, a vorbit despre importanța cunoașterii noțiunii și esenței securității cibernetice și cum guvernul încearcă să lupte cu războaiele de acest gen. Daniela Misail-Nichitin, președintele Centrului Internațional „La Strada” a vorbit atât despre beneficiile incomparabile și incontestabile ale internetului, precum și despre riscurile. Ea a adus exemple de cifre alarmante despre situația tinerilor utilizatori de net din republică. În urma unui sondaj, s-a calculat că 7% din copiii chestionați petrec în jur de 7 ore în rețea, 60% din cei chestionați au adăugat în prieteni pe rețelele de socializare persoane necunoscute offline, 25% din respondenți au făcut schimb de date personale cu persoane necunoscute offline. Iată de ce, vor avea loc dezbateri și ateliere de instruire pentru părinți – ca aceștia să poată discuta liber despre securitazarea datelor personale și educația digitală. Ultimul speaker, Evan Tracz, directorul Programului „Novateca”, a vorbit despre securizarea datelor pe internet din perspectiva bibliotecilor.
Prin urmare, între 1 și 30 octombrie vor avea loc 10 evenimente utile. Agenda lansării oficiale a Campaniei de Informare privind Securitatea Cibernetică o puteți găsi aici. Evenimentul este de format public.