Expoziția de Artă Universală a fost expusă în perioada 23 – 27 septembrie curent la Muzeul Național de Artă al Moldovei.
Vizitatorii au avut prilejul să admire minunatele capodopere ale secolelor trecute, întrunite într-o singură sală. Lucrările pictorilor renumiți ca: Bernardino Luini, Adolph Schmidt, Anton Losenko, Benois Charles Mitoire, Ivan Aivazovschii, Johann Frankerberger cât și o mulțime de tablouri, autorul cărora nu este știut.
Picturile sunt realizate în realism – o ideologie estetică, apărută ca o reacție împotriva romantismului, în care se pune accentul pe relația dintre artă și realitate. Instrumentul indispensabil al artei autorului este observarea atentă a realității și reflectarea ei veridică, obiectivă în creație.
Arta Universală a părut tentantă pentru tinerii chișinăuieni, care au vizitat expoziția pentru a cunoaște nestematele păstrate în istorie, Unul dintre ei este Lazarenco Tudor.
„Este foarte important pentru Moldova să dețină în fondul său asemenea lucrări executate în stil clasic, ceea ce a lipsit în arta basarabeană, căci pictorii autohtoni, la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea au pictat în impresionism. Am aflat că majoritatea lucrărilor de aici au fost aduse de la Muzeul Luvru din Franța. Toată simpatia mea este pentru ele, deoarece sunt eterne, în pofida faptului că sunt de a doua sau de a treia mână. Avem multe de învățat de la pictorii vremii”, a spus Tudor.
Marin Costiuc a afirmat: „Sunt niște lucrări foarte puternice, ele fiind un model al creației de un nivel înalt pentru pictorii de la noi. Ei ar învăța tehnica, reprezentarea veridică a corpului uman. Mă impresionează picturile din trecut, deoarece transmit un mesaj mai profund. Artiștii din prezent mizează mai mult pe stare, nu pe gândire. Aș îndemna tinerii să viziteze această expoziție, fiindcă ar servi drept o lecție pentru ei.”
Vă oferim ocazia să descoperiți operele marilor pictori, prezentate la expoziția „Artă Universală”: