14 reguli de bune maniere care vor fi mereu actuale

1314525_bigthumbnail_06107600
Foto:PC:Imagine-simbol www.realitatea.net

Iată o selecție de bune maniere propuse de Aurelia Marinescu în cartea sa „Codul bunelor maniere” care vor rămâne întotdeauna actuale și pe care este recomandabil să le urmezi.

#1. Când ne oprim să stăm de vorbă cu cineva pe stradă, nu ne sprijinim de zid, pentru că ne putem ține și pe propriile noastre picioare.

#2. Să te așezi pe un scaun, pe o canapea sau pe un fotoliu înseamnă să dai aproape un examen, deoarece poţi sa te aşezi cu un gest plin de grație, după cum poți să te trântești ca un lemn sau să te tolănești de parcă n-ai mai pleca niciodată.

#3. Mâinile nu le mișcăm fără rost, nu le înfundăm în buzunare și nu batem nervos cu degetele pe suprafața mesei.

#4. Niciodată nu vom arăta cu degetul un obiect sau o persoană. De asemenea, este agasantă mânia unora de a-și trosni degetele sau de a-și incerca elasticitatea falangelor, rotindu-și podul palmei la nesfârșit.

#5. Dacă ai un râs strident și mai ales dacă nu-l mai poți stăpâni, devine enervant. La fel de deplasat este să încerci să acoperi cascadele de râs ducând mâna la gură.

#6. Bărbatul salută primul femeia, chiar dacă este mai tânără, tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai în vârstă. Este obligatoriu să răspunzi la salut, deoarece, a refuza înseamnă să-l jignești grav pe cel care ți s-a adresat.

#7. Domnul care întâlnește o persoană feminină cunoscută încetează să mai fumeze și își scoate mâna din buzunar.

#8. Când tușești sau caști, pui mâna la gură, fiecare știe acest lucru, dar din nefericire nu toată lumea o face!

#9. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.

#10. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

#11. Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre strada trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.

#12. De asemenea, în societate, nu cânți, nu fluieri, nu fredonezi o melodie, chiar dacă ești înzestrat cu o voce fermecătoare.

#13. Când ieșim din casă, este obligatoriu să avem un aspect îngrijit. Să fim curați, pieptănați și îmbrăcați decent. Nu este permisă nicio excepție de la această regulă, chiar dacă ne ducem doar să cumpărăm pâine.

#14. În mijloacele de transport in comun, dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare.

Sursa: metropotam.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *