Moldova urmează să colaboreze cu Ungaria în cel puțin 14 domenii

unnamed
Foto:Sesiunea plenară a Comisiei interguvernamentale moldo - ungară

În vederea valorificării relațiilor economice existente, în perioada 25 – 26 septembrie curent au avut loc ședințele Comisiei interguvernamentale moldo – ungare, în cadrul cărora membrii comisiei au identificat 14 sectoare cheie în care poate fi extinsă cooperarea între Moldova și Ungaria.

Domeniul energetic (infrastructură, interconectare la piața europeană și eficiență energetică), farmaceutic, turismului, transportului, investiților – sunt doar câteva dintre sectoarele în care Moldova urmează să colaboreze cu Ungaria, anunță printr-un comunicat Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.

Republica și Moldova și Ungaria au creat un cadru legal, pentru a elimina barierele de ordin administrativ și pentru a asigura diversificarea domeniilor de cooperare între cele două state, în cadrul Sesiunii plenare a Comisiei interguvernamentale moldo  – ungare, ce a avut loc la Chișinău.

În acest sens, la finele sesiunii, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc și Secretarul de Stat al Ministeruluiu Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria László Szabó, au semnat Protocolul de cooperare economică dintre cele două state.

Octavian Calmîc a declarat că scopul întăririi relațiilor economice dintre Ungaria și Moldova este de a prelua din experiența Ungariei, a dezvolta platforme comune de dialog, de a încuraja investițiile.

La rândul său, László Szabó a subliniat deschiderea Ungariei față de Republica Moldova: „Este foarte important ca țările noastre să devină doi parteneri strategici. Moldova reprezintă pentru noi o poartă către piața din Est, iar Ungaria va oferi susținerea necesară Moldovei pentru a-i facilita accesul în piața Europeană. ”

Moldova și Ungaria au mai semnat  și trei acorduri de cooperare: în domeniul industriei farmaceutice și a dispozitivelor medicale, în domeniul diplomației economice și în cel al turismului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *