Sexul este un subiect despre care, mai devreme sau mai târziu, află toată lumea. În ce măsură această informație este veridică, ce mituri circulă despre sex și cât de mult știau tinerii despre „asta” când erau virgini, ne-au spus chiar ei. Iar în calitate de bonus, vă oferim sfatul specialistului care vă spune ce trebuie să știți înainte de a începe viața sexuală.
#1. Marin Golovatîi (21 ani): „Pe când eram virgin, informația despre sex era arhisuficientă, iar industria pornografică se afla în plină floare. Să zic că nu știam ceva despre sex și am aflat abia după, nu e cazul. Doar mi-am pus instinctul și cunoștințele teoretice în practică. Dacă e să vorbim despre mituri, e necesar să-ți pui imaginația în mișcare și atunci reproșuri vizavi de „existența plăcerii cu prezervativ” nu vei avea.”
#2. Elena Grumeza (21 ani): „Sincer vorbind, nu-mi amintesc să fi avut vreo temere cu referire la primul sex. Poate cu excepția doar a fricii de a agăța vreo boală cu transmitere sexuală. Întotdeauna mi-a fost frică de așa ceva, mai ales având-o pe mama medic, care îmi vorbea mereu despre statistici și numărul bolnavilor de HIV/SIDA, hepatită și altele. În acest context, cred că îmi făceam griji ca partenerul să nu fie unul întâmplător, ca să nu fiu în zona de risc. Oricum, această frică a continuat să existe și după ce am început să am o viață sexuală, ceea ce mi se pare normal. E foarte important să ai grijă la ce parteneri îți alegi, indiferent dacă e primul sex sau nu. Niciodată nu am exclus și posibilitatea de a prinde o sarcină după primul sex. Prin urmare, e importantă protecția, atât pentru a combate o sarcină nedorită, cât și pentru a evita pericolul unei eventuale infecții. Prima partidă de sex poate avea aceleași consecințe, ca și toate celelalte.”
#3. Eugen Omarov (20 ani): „Când eram virgin, știam tot ce se poate de știut despre sex doar teoretic, sigur e doar o parte foarte mică din ceea ce reprezintă această activitate ca atare. Un mit care am înțeles că e greșit la sigur, e că experiența contează. Eu am înțeles că dimpotrivă, important este comportamentul și atașamentul fizic la momentul dat. M-am temut că prima dată lipsa de experiență ar fi o problemă, dar din contra, a fost chiar mai drăguț, pentru că și fata era neexperimentată. Acum, pot zice personal că lipsa de experiență nu afectează primul sex.”
#4. Nicoleta Paiu (21 ani): „Știam totul despre sex de la mama mea, de la orele de biologie la școală, din cărți. Priveam acest subiect real, fără a crede în mituri și stereotipuri. Ceea de ce m-am convins este că „mărimea” nu contează, durerea din timpul primului act sexual este individuală și sarcina depinde de faza ciclului menstrual, ci nicidecum dacă e prima dată sau nu. Nu am crezut în mitul că nu poți rămâne gravidă în timpul menstruației, pentru că s-au atestat cazuri în care s-a întâmplat. Teoria relatează că prima experiență este super, dar super devine cu timpul, după ce partenerii își cunosc plăcerile și necesitățile. De asemenea, în pofida zvonurilor că orgasmul cel mai ușor se atinge în timpul sexului oral, aceasta nu este atât de ușor. La fel, orgasmul poate fi obținut și prima dată, și de câteva ori la rând.”
#5. Anatol Remizovschi (23 ani): „Eu nu discutam cu prietenii pe așa teme și chiar dacă auzeam ceva mituri sau stereotipuri, nu credeam în ele și nici acum nu cred. Știam doar că prin sex se transmit boli venerice, iar ceea ce ține de contracepție – știu că sunt anumite pastile pe care le iau fetele în decurs de câteva zile, în cazul în care nu a fost folosit prezervativul. Mătușa mea e soră medicală și îmi amintește deseori să nu uit de protecție. Ceea ce ține de stereotipuri – pentru mine o femeie neexperimentată e mai bună decât cea experimentată, deoarece un bărbat are întotdeauna o plăcere mai mare să știe că e primul la ea sau, mă rog, cel puțin intră în primii trei. Cu referire la „mărime”- posibil contează, dar totuși cred că e mai importantă tehnica și fantezia.”
####
Galina Lesco, director al Centrului de Sănatate Prietenos Tinerilor „Neovita”
„Înainte de a începe relațiile sexuale, tinerii ar trebui să se întrebe dacă aceasta coincide cu propriile valori și norme moral-spirituale, dacă au această dorință și dacă e decizia lor personală, întrucât să nu fie un pas făcut din motiv că sunt presați, manipulați sau impuși la aceasta, indiferent de vârsta persoanei. O altă întrebare importantă este dacă cunosc sau nu metodele de protecție și de unde ar trebui să ia produsele contraceptive. Dacă tânărul găsește răspunsuri la aceste două aspecte și merge spre aceasta benevol, atunci pot începe să întrețină relații sexuale.
Pentru a se informa despre ce este sexul, cel mai bine ar fi să vorbească cu părinții săi. De asemenea, ar trebui ca și programele școlare să includă lecții de educație sexuală. Totuși, pentru a lua această decizie importantă, tinerii pot apela la centrele de sănătate, unde se pot informa aprofundat. Un rol important o au și sursele mass-media, care merg în întâmpinarea tinerilor pentru a desluși anumite aspecte.
Discuțiile despre sex trebuie inițiate atunci când apar primele semne ale maturității sexuale, la vârsta de 11-15 ani. Aceasta este perioada când apar întrebările, interesul sexual și adolescenții doresc să cunoască care sunt schimbările ce au loc la ei în organism. Este necesar ca ei să știe cum apar copiii, cum poate fi prevenită o sarcină nedorită și care sunt consecințele. Chiar dacă legislația Republicii Moldova permite întreținerea relațiilor sexuale de la 18 ani, aceasta nu este o vârstă fixă. Decizia vine atunci când tânărul este suficient de matur. Din punct de vedere fiziologic, pubertatea se încheie pe la 17 – 18 ani și o domnișoară la 18 ani poate deja duce o sarcină sănătoasă, fără abateri. Totul depinde de valorile sale și este alegerea personală și conștientă a fiecăruia.”