Ludmila Andronic: Civic Fest oferă motivație oamenilor de a se implica în viața socială

ludmila-andronicscreenshot-2
Foto:Ludmila Andronic, specialist în comunicare PC: Civicfest

Ludmila Andronic, specialist în comunicare, ne explică de ce merită să mergem la Civic Fest și ce aduce în plus ediția de anul acesta, față de anul trecut.

„Civic Fest 2014 va fi un eveniment mai optimist și mai motivant decât ediția anterioară”, susține doamna Andronic. Și asta pentru că rolul ONG-urilor, dar și rezultatele activității acestora, sunt tot mai vizibile, activitățile din cadrul lor devin mai atractive pentru oameni de diferite vârste.

De ce să mergem la Civic Fest?

Doamna Ludmila ne explică că avem nevoie de consolidarea societății civile ca garant al democrației în țara noastră. Iar aceasta chiar a început să se dezvolte și să se manifeste în proiecte locale și naționale care contribuie la creșterea calității vieții, indiferent de domeniul pe care sunt axate. „Civic Fest este un  astfel de eveniment care oferă oamenilor încrederea, că unde sunt mulți – puterea crește, dar și poate oferi o motivație pentru cei care simt că ar putea să se implice în viața socială, dar nu știu cu ce să înceapă”.

Sesiunile de discuții sunt un alt motiv pentru care oamenii ar trebui să vină la Civic Fest. Anume în discuțiile libere participanții vor putea să-și găsească parteneri, finanțatori, susținători, să împărtășească din experiența pe care o au, să obțină un sfat. Așa că, să nu uite acasă cărțile de vizită.

Ce este comun pentru ONG-urile din Republica Moldova?

Capacitatea de a uni oamenii în jurul unei idei și capacitatea de a sparge indiferența, uneori chiar cinismul autorităților.

Cât de receptivi sunt agenții economici atunci când este vorba despre susținerea unor astfel de proiecte, precum Civic Fest?

Specialista în comunicare ne-a vorbit din punctul de vedere al companiei pe care o reprezintă și anume Compania Efes Moldova, care este recunoscută pentru multiplele sale activități de responsabilitate socială, unele – foarte ample, altele – punctuale. „Pentru noi anul acesta a trecut sub semnul sustenabilității, dea ceea marile proiecte sunt legate de localizarea producției de orz, care deschide noi perspective pentru fermierii moldoveni și lansarea stației de epurare a apei tehnice și pluviale, care permite curățarea acesteia până la parametri care chiar depășesc normele standard. Această investiție, pe care am făcut-o fără a avea o obligativitate legală, este, probabil, cel mai important proiect ecologic din țară”.

La fel, și alte companii alături de Efes Moldova au inclus deja Responsabilitatea Corporativă Socială în strategiile lor de dezvoltare. Dar sunt și alții care nici nu au auzit de ea, ne spune cu regret doamna Andronic. „Este vorba nu doar de capacitățile economice, ci de un anumit model de gestionate a businessului, de cultura afacerilor. Orice companie, pe lângă multiplele funcții economice, mai are și funcții sociale. Suntem parte al unui eco-sistem, care se numește civilizație. Noi utilizăm resurse, cream bunuri, dar trebuie să fim conștienți că resursele nu sunt inepuizabile, iar bunurile create de noi sunt pentru oameni, deci, trebuie să comporte și caracteristici etice.”

Dar mass-media? Este destul de deschisă pentru susținerea acestor proiecte?

Mass-media, în pare parte, rămâne rece la astfel de proiecte, considerându-le drept publicitate, pe care și-ar face-o companiile. Dar este o concepție total greșită. Atunci când companiile vor să facă publice activitățile lor de CSR nu o fac doar pentru a se lăuda, ci pentru a da un exemplu de urmat și altora și, dacă vreți, a da mai multă speranță oamenilor.

Poate fi cultura un indice după care să conștientizăm anumite probleme?

Cultura poate crea și promova valori prin instrumente emoționale, la nivel foarte subtil. Cu cât este mai înalt gradul de civilizație, cu atât cultura ocupă un loc mai important în viața oamenilor, manifestându-se în diverse moduri. Ea educă, distrează, surprinde și este mult mai ușor de înțeles decât orice alt instrument de influențare. Arta a fost întotdeauna o reflecție a realității și o proiecție a viitorului, așa încât nu există niciun dubiu referitor la rolul social al acesteia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *