Sorin Mereacre: Prin Civic Fest ne dorim să promovăm proiectele societății civile

WP_004613-1024×768 (1)
Foto:Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene, susține Civic Fest 2014, exprimându-și convingerea că anume prin acest festival le poate fi explicat cetățenilor cu ce se ocupă ONG-urile și cum contribuie acestea la dezvoltarea economică și socială a țării.

Sorin Mereacre este președintele Fundației Est-Europene, din 2010. Organizația se ocupă cu abilitarea cetățenilor moldoveni cu capacitățile necesare pentru asigurarea dezvoltării durabile prin programe educative și asistență tehnică menite să promoveze și să consolideze democrația, buna guvernare și prosperitatea economică.

Activitatea fundației este concentrată, în special, pe șapte proiecte de anvergură:
# antreprenoriat social
# fondurile pentru tineri
# promovarea jurnalismului independent și de calitate
# suport pentru grupurile vulnerabile
# alegeri libere și corecte
# mobilizarea comunităților pentru dezvoltare locală
# societate civilă participativă și responsabilă

Se implică în acțiuni civice încă de pe băncile școlii

Sorin Mereacre a creat unul dintre primele ONG-uri din Republica Moldova – Uniunea Tinerilor Juriști. Acest lucru se întâmpla încă din anii studenției, pe când Republica Moldova abia ieșea din anii negri ai Uniunii Sovietice. La scurt timp a reușit să atragă și prima finanțare pentru un proiect, de 25.000 de dolari, de la Asociația Barourilor Americane. „Era o revistă de 80 – 100 de pagini în care încercam să colectăm materiale de la tinerii juriști, pentru a le publica astfel încât să poată fi citite de alți colegi. Erau bucăți de teze de doctorat, editarea anumitor cărți juridice, a tratatelor internaționale la care Moldova era parte. Atunci ne-a părut foarte important ca fiecare judecător din Republica Moldova să aibă în biroul său câte o copie a acestor tratate, ca să aibă cunoștință de ele și la care să poată face referiri”, susține domnul Mereacre.

„Susținem Civic Fest pentru că ne dorim  să explicăm cetățenilor cum contribuie ONG-urile la dezvoltarea economică și socială a țării”

Președintele Fundației Est-Europene a adăugat că își dorește ca și cetățenii simpli să conștientizeze rolul ONG-urilor, o foarte bună ocazie în acest sens fiind festivalul Civic Fest, care se va desfășura între 24 și 26 septembrie, la Muzeul Național de Artă din Chișinău și care va reuni cele mai importante ONG-uri din Republica Moldova.

„Ne-am propus să fim parteneri ai Civic Fest fiindcă, dacă vă uitați în sondajele de opinie făcute pe societatea civilă din Republica Moldova, veți vedea că încrederea populației în reprezentanții societății civile, în ONG-uri, e destul de scăzută. Motivul principal e că lumea nu cunoaște ce fac aceste organizații. În cazul unei companii comerciale, lucrurile sunt clare. În cazul unui ONG, proiectele sunt mai puțin pe înțelesul cetățeanului simplu.

Fundația Est-Europeană este alături de Civic Fest 2014, întrucât organizația promovează democrația, buna guvernare și prosperitatea economică

„Prin programul de bună guvernare, Fundația Est-Europeană susține anumite secretariate precum Consiliul Național de Participare, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte. În acest an Coaliția se va implica în monitorizarea alegerilor și oferirea posibilităților pentru persoanele cu nevoi speciale de a participa la vot. Susținem organizațiile care se implică în dezvoltarea economică, cum ar fi Expert-Grup sau Transparency International, Alianța Anticorupție. Am susținut crearea Biroului de Audit al Tirajelor din Moldova și a Consiliului de Presă din Republica Moldova, un proiect de succes, care veghează la respectarea standardelor deontologice și eticii profesionale a jurnaliștilor.

 

Civic Fest 2013
Civic Fest 2013

Fundația finanțează șapte întreprinderi sociale din țară

Președintele Fundației Est-Europene precizează că nici antreprenoriatul social nu a fost lăsat deoparte, organizația finanțând șapte întreprinderi sociale din țară. Printre aceastea este și o cantină socială, cu o seră de legume proprie, în raionul Ialoveni. Acolo, o bună parte dintre angajați sunt oameni cu dizabilități, iar o parte dintre preparate sunt oferite mai multor oameni din categorii sociale defavorizate.

„Sectorul neguvernamental e singurul în care nu am simțit vreo presiune de a-mi încălca principiile. Dacă lucrurile evoluează și faptul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și perspectiva integrării europene, se pot schimba și lucrurile în cariera mea. Dar deocamdată rămân în sectorul civic”, ne-a mărturisit Sorin Mereacre.

Piese de teatru social, concerte de caritate, expoziții și multe alte activități interesante la cea de-a doua ediție a festivalului 

Dacă anul trecut, Civic Fest a fost un festival în premieră în Republica Moldova, în acest an, în cadrul evenimentului, vor fi prezentate multe proiecte axate preponderent pe implicarea organizațiilor societății civile din țară. Vor participa organizații neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului. Vor fi prezentate experiențe de lucru din Moldova și din străinătate, precum și proiecte de excelență în diferite domenii, inclusiv pe dezvoltarea economică locală, pe antreprenoriat social și pe implicarea persoanelor cu dizabilități în diferite programe.

Totodată, la Civic Fest vor fi prezentate piese de teatru social și cultural performance, un concert de caritate pentru susținerea oamenilor cu dizabilități, workshopuri de creație, o expoziție de produse handmade ce pot fi cumpărate, precum și „Festivalul talentelor“, la care vor participa copii cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *