Orașul Chișinău suferă din cauza administrării deficitare a resurselor financiare și a patrimoniului. Aceasta se transpune într-o infrastructură învechită, amenajare proastă a spațiilor publice și într-o stare generală nedemnă de o capitală europeană.
Deși orașul duce lipsă de venituri bugetare, în mun. Chișinău nu există o bază completă și relevantă a obiectelor impozabile iar dividendele din profiturile societăților pe acțiuni și a întreprinderilor municipale nu se încasează. În plus, nu sunt colectate în deplină măsură impozitele pe bunurile imobile aflate în proprietatea persoanelor fizice și nu sunt colectate plățile pentru arenda pasajelor subterane. Toate acestea duc la o pierdere anuală de venituri în valoare de circa 86 milioane lei.
Administrarea incorectă a cheltuielilor are loc prin plata unor salarii și sporuri nefondate (0,3 milioane lei în 2012), lipsa unor priorități de investiții și nerespectarea procedurilor de achiziții publice.
Însă, cele mai grave lacune sunt în administrarea patrimoniului: nu există un registru complet și actualizat al Patrimoniului Public în Chișinău și nici un Registru despre clădirile ce pot fi închiriate în Chișinău și la ce preț. Acest lucru duce la variații enorme ale prețurilor de chirie pentru unul și același imobil. De asemenea, Chișinăul nu are o viziune despre modul în care bunurile și terenurile vor putea fi privatizate, și un registru care ar înregistra cele peste 300 de hectare de terenuri ocupate ilegal.
Astfel, bugetul capitalei este prejudiciat cu cel puțin 250 milioane de lei anual și există un risc înalt de pierdere a peste 4000 de m² de suprafețe nelocuibile și mai mult de 500 ha de terenuri municipale.
Infograficul a fost elaborat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, cu suportul financiar acordat de Fundația Soros-Moldova / Programul Buna Guvernare în cadrul proiectului „Procesul Bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenței și promovarea controlului public”.