(foto) Parcul „Ion Palancean” din orașul Ștefan Vodă prinde viață

DSC_1545
Foto:Dumitru Godina împreună cu mai mulți tineri în Parcul „Ion Palancean”

În vara anului 2014, parcul „Ion Palancean” din orașul Ștefan-Vodă a prins viață datorită lui Dumitru Godina și echipei sale. Activități cu implicarea tinerilor, curățenie, plimbări și de ce nu, chiar și îndrăgostiri, au început a avea loc în parc.

Pentru a cunoaște mai multe despre trezirea parcului am decis să-l întrebăm pe Dumitru, care este istoricul și ce s-a întâmplat în această vară în orașul Ștefan-Vodă.

 

Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

Prima activitate din cadrul proiectului a fost „Lansarea proiectului Împreună pentru Parcul Ion Palancean”. Activitatea a avut loc într-un cadru nonformal și creativ datorită unei bune organizări, dar și a unui număr destul de impresionant de oameni care au venit la acest eveniment, (au fost prezenți aproximativ 60 de persoane la aceasta activitate), pe lângă lansarea propriu-zisă am avut parte de un moment artistic, datorită implicării active a unui pictor din oraș, Ludmila Ciuloci, care pe tot parcursul prezentării proiectului, efectiv a desenat pe o pânză tot ce a înțeles din ceea ce am vorbit eu despre proiect, astfel am obținut, în final, simbolul proiectului nostru, datorită d-nei Ludmila Ciuloci, iar la sfârșitul lansării proiectului am făcut o poză de grup cu simbolul nostru! În cadrul activității respective am reușit să atingem toate obiectivele propuse, și anume:

Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

1. Promovarea proiectului în comunitatea locală
2. Promovarea parcului „Ion Palancean”

Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

A doua activitate din cadrul proiectului a fost PhotoVoice I, în cadrul activității respective am reușit împreună cu 17 voluntari să elaborăm un instrument vizual de promovare a parcului și de a prezenta situația actuală a parcului, precum și implicarea acestor tineri în promovarea potențialului biologic și de agrement al parcului „Ion Palancean” din or. Ștefan Vodă. După activitatea propriu-zisă am organizat un training cu tema „Rețelele de socializare și 4 strategii de marketing și management” prin asta am prezentat care e rolul acestor rețele de socializare și cum putem să facem bani cu ajutorul lor, trainingul l-am suștinut eu, Dumitru Godina, iar la sfârșit am organizat o pauză de cafea și ne-am uitat la un film motivațional (Spring, Summer, Fall, Winter … and Spring).

 

Trainingul lui Dumitru Godina
Trainingul lui Dumitru Godina
Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

A treia activitate se numește Expoziție mobilă I, în cadrul activității respective am implicat 20 de tineri din orașul Ștefan Vodă în promovarea potențialului biologic și de agrement al parcului, în atragerea unui semnal de alarmă în comunitate asupra degradării parcului și am făcut promovare activă și mobilă prin oraș făcând apelul de participare la campania de ecologizare!

 

Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

A patra activitate a fost Cafeneaua publică, aici am implicat factorii de decizie alaturi de tinerii din comunitatea locală pentru identificarea celor mai pertinente măsuri pentru rezolvarea problemelor parcului și promovarea potențialului biologic și de agrement  al acestuia, am implicat un numar de 25 de tineri voluntari în promovarea unei cetățenii active și a importanței voluntariatului, toate într-un cadrul nonformal datorită metodei de educație nonformală „Cafeneaua publică”, în cadrul activității am avut o dezbatere publică, iar ideile generate de către acești tineri au fost notate de către  4 facilitatori pe față de masă din hârtie. Fiecare facilitator avea câte o temă pentru aceasta activitate, în total au fost 4 teme pe care le-am discutat, analizat și am propus idei concrete și palpabile de rezolvare a problemelor parcului și promovarea potențialului biologic și de agrement  al acestuia, toate aceste lucruri le-am făcut în timp ce am băut o cafea sau am mâncat o prăjitură având și suc, activitatea a avut loc la Cafeneaua SMILE din or. Ștefan Vodă.

 

Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

Următoarea activitatea a fost Campania de ecologizare a Parcului „Ion Palancean”. Împreună cu 20 de tineri voluntari  am reușit să promovăm o cultură verde în rândul tinerilor din or. Ștefan Vodă, promovăm obiciurile verzi și diversificăm oferta de activități în aer liber pentru tinerii din comunitate și să strângem gunoiul din parc, care ulterior a fost amplasat în Piața Unirii din Ștefan Vodă timp de 2h, timp în care am vorbit cu oamenii și am făcut poze împreună cu gunoiul pe care l-am strâns, am făcut acest lucru cu scopul de a-i face pe oameni să conștientizeze cât de importanta este o cultură verde, un stil de viață sănătos, un parc curat și prietenos.

 

Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

A 6-a activitatea a fost PhotoVoice II, de data aceasta am elaborat un instrument de a prezenta situația parcului în urma Campaniei de ecologizare a parcului, precum și promovarea unei culturi verzi și potențialul biologic și de agrement al parcului.

 

Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”

Urmează să facem împreună cu voluntarii care fac parte din echipa de proiect, dar și tinerii care doresc să se implice activ în cadrul activităților acestui proiect, Expozitie mobilă II, Zilele Parcului „Ion Palancean” și Diseminarea proiectului!​

 

Dumitru Godina
Dumitru Godina
Parcul „Ion Palancean”
Parcul „Ion Palancean”
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *