Analiză cu statut de pamflet. Se recomandă nesupărarea în timpul consumului. Se aplică extern, doar la recomandarea unui prieten.
Campania electorală a demarat oficial. Primim spam prin poștă, în toată Moldova au răsărit panouri cu mesaje electorale, politicienii au început să umble după jurnaliști și nu invers. Unele partide au demarat în forță, altele au întârziat la cursă și vor trebui să recupereze mai târziu.
Am decis să analizăm activitatea partidelor ca pe o competiție de fugă: fiecare acțiuni majore pozitive duc partidele câțiva metri electorali înainte, iar fiecare ratare sau scandal major îi duc metri electorali înapoi. Nu pretindem că vom fi obiectivi, pentru că este vorba de un joc, dar la sigur nu vom alinta pe nimeni, metrii vor trebui luați pe merit.
Așadar, care sunt pozițiile de start ale partidelor?
Partidul Comuniștilor (0 m.) începe această cursă electorală foarte slab, pentru poziția de favorit (+3) cu care ne-au deprins. Pagina oficială a partidului e plină de bannere vechi de 5 ani – „Moldova Europeană – o construim împreună” (-1), activitățile lui Voronin nu au nici o legătură cu alegerile (-1), iar scandalul legat de plecarea talibanilor lui Tkaciuc a lăsat observatorii în derută, de parcă ambele tabere și-au păstrat toate opțiunile (-1). De aceea PCRM începe de la linia de zero metri.
Partidul Liberal Democrat (4 m.) a adunat peste 10 mii de susținători în Piața Marii Adunări Naționale și asta, practic, fără muzică (+2). PLDM este partidul care poate concura cu comuniștii la scos oameni în stradă, e drept că fără cântece aceștia tind să se topească din cauza soarelui destul de repede. În discursurile liderilor de partid cuvântul „Europa” a răsunat mai des decât prepoziția „și”. Partea stranie este că în pofida promisiunilor că vom avea o campanie murdară, mitingul a avut loc fără incidente (+1), iar oponenții nu au reușit să îi submineze mesajele (+1). PLDM parcurge 4 metri în cursă.
Partidul Liberal (0 m.) de asemenea nu s-a mobilizat încă pentru campanie. Cu toate că Mihai Ghimpu se întâlnește prin sate cu tinerii (+1) și sare în mare ca răspuns la provocări (+1), locomotiva partidului – Dorin Chirtoacă – rămâne încă până peste cap în problemele municipale (-1) și nu e foarte activ în bătălia electorală (-1). Faptul că a fost reales acum câteva zile în funcția de președinte al filialei municipale a partidului, nicidecum nu îl ajută nici pe el și nici partidul, ci doar subliniază rolul secund și decorativ pe care îl are în afara primăriei (=0). În plus PL începe cursa mai slăbit ca data trecută, după ce mulți „oameni de pe loc” au trecut la trădătorii din PLR (-1). Totuși, liberalii au un anumit segment de electorat dedicat (+1) și încep cursa la punctul zero.
Partidul Democrat (3 m.) a împânzit orașul (probabil și țara) cu mesajul „Îți alegi singur candidații”. E ceva nou și e o inițiativă care se memorizează. E unicul partid cu un mesaj proaspăt la moment (+1). De felul în care vor gestiona democrații acest proces va depinde mult, pentru că omul simplu nu crede că făcutul listelor poate fi lăsat din mâna liderului de partid. E absurd. Va fi circ sau va fi spectacol? Un metru pentru „primaries”. Alt metru e pentru Expresul Moldovei (+1), un autobuz care îl va transporta pe Marian Lupu din raion în raion să mai vorbească cu oamenii. În plus, acesta a scris și o scrisoare (+1) distribuită cetățenilor direct în cutia poștală în care explică schema cu alegerea „singură” a candidaților.
Partidul Liberal Reformator (-1 m.) chiar dacă este „parlamentar” este primul outsider din listă. „Fiți atent, este un prag” este mantra pe care trebuie să le-o cânte cei din jurul liderilor PLR. Nișa pe care luptă este îngustă, echipa este foarte diversă, fără lider, mesajul – incert. Nici măcar site-ul oficial nu lucrează.
Partidul Socialiștilor (-1 m.) este alt „parlamentar” cu șanse dubioase. Socialiștii au protestat contra NATO la Comrat și Bălți (+1), au lansat o carte despre Istorie la Bălți (=0) și organizează azi o conferință științifică dedicată identității moldovenești (-1). PSRM încă nu a trecut foarte clar de la campania subversivă la cea electorală a activității (-1), probabil le-au mai rămas niște fonduri. Partidul rămâne cu șanse pentru că se poziționează pe segmentul generos al votului de protest anti-alianță, de aceea doar minus 1 metru.
Partidul lui Renato Usatîi (1 m.) este în cursa electorală din primăvară încă. E orientat pe votul de protest și în pofida inexistenței sale a făcut multă vâlvă printre mințile rătăcite. PRU urmărește activ melomanii și îi adună în concerte grandioase (+2). În ce măsură zbânțuitul se va transforma în vot nu e clar, dar lipsa de cadre (-1) și pripa cu care s-a organizat aduce aminte de proiectele efemere ale gastarbaiterilor din alegerile trecute.
Cam acesta este poziția de start a partidelor. Vom reveni cu comentarii.