(foto) Ce crede lumea despre noua pictură murală „Fluturi ai libertății”

IMG_7086
Foto:Echipa care a realizat pictura murală „Fluturi ai libertății”, de pe str. Decebal 64.

Astăzi, 6 septembrie, a avut loc inaugurarea picturii murale „Fluturi ai libertății”, realizată de un grup de artiști polonezi în cadrul unui parteneriat dintre Moldova, Polonia și România.

Proiectul a fost realizat cu prilejul aniversării a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală. La „Fluturi ai libertății” au lucrat doi moldoveni și cinci polonezi din Școala de Pictură Murală din Gdańsk, timp de trei zile jumătate.

 

Jacek Zdybel, artist din Polonia.
Jacek Zdybel, artist din Polonia.

Jacek Zdybel, creatorul proiectului

„Pentru mine, fluturele e cea mai frumoasă creatură, care exprimă schimbarea, dezvoltarea, zborul liber. De fiecare dată când mă gândesc la oamenii care vor privi această pictură sper să zâmbească și să se simtă bine că o văd”.

 

Radu Dumbrava, învață la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Radu Dumbrava, învață la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Radu Dumbrava, student AMTAP în anul V și participant în proiect

„Am fost unul dintre cei, care au pictat fluturi. Eu mai mult mă axez pe pictură murală. Colaborarea a fost foarte binevenită, fiindcă nu doar a venit cineva de peste hotare să picteze, dar și artiștii locali au fost implicați. Apropo, nu e prima dată, am fost implicat și în pictura cu cerbul.”

 

Wojciech Woźniak, Polonia.
Wojciech Woźniak, Polonia.

Wojciech Woźniak, artist din Polonia, participant la proiect

„Anterior, am realizat proiectul cu picturile Solidarnosti și pe cea cu cerbul și motivele de natură. Întotdeauna încercăm să facem picturi cu mesaj în spate, nu ne gândim doar la partea estetică. Era greu să începi la 8 dimineața, fiindcă era foarte cald și e muncă fizică grea. Moldova e un loc foarte prietenos, iar oamenii pe care i-am întâlnit sunt foarte ospitalieri. Ne-au servit cu bere, ne-au oferit loc pentru a ne schimba hainele și ne-au numit frați.”

 

Anastasia, locatară a blocului de pe str. Decebal 64.
Anastasia, locatară a blocului de pe str. Decebal 64.

Anastasia Ștefăneț

„Eu trăiesc în casa respectivă și în prima zi când am văzut că se aranjează schelele de construcție, am crezut că e o renovare a fațadei casei. Apoi, mi-am dat seama că e vorba de o pictură. Acum ghicim cu un prieten steagurile pe care le reprezintă fluturii, l-am identificat pe cel al Poloniei, al Republicii Moldova și al Lituaniei.”

 

(stânga) Alexandr și (dreapta) Alexandr, chișinăuieni.
(stânga) Alexandr și (dreapta) Alexandr, chișinăuieni.

Alexandr (stânga): „Avem o atitudine negativă față de acest desen. Este o propagandă anti-comunistă a valorilor, care au adus Europei degradare și cădere. Nu trebuie nimeni să ne creadă drept proști, suntem un popor pașnic, dar foarte deștept.”

Alexandr (dreapta): „În plus, așa numitul «domn» Chirtoacă a zis că vrea să facă orașul alb din nou, ca în cântecul lui Sofia Rotaru. Acum, vedem un perete colorat. E o situație paradoxală sau cum?”

 

Pictura murală „Fluturi ai libertății” de pe str. Decebal 64.
Pictura murală „Fluturi ai libertății” de pe str. Decebal 64.

La desfășurarea proiectului au participat Institutului Polonez din București, Institutul Culturii Urbane și Școala de Pictură Murală din Gdańsk, Institutul „Adam Mickiewicz” de la Varșovia, Primăria Municipiului Chișinău și Centrul Cultural European Sector 6 din București.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *