(foto) Diana Erhan: Sankt Petersburgul şi-a meritat pe deplin denumirea de „Veneţia Nordului”

Diana
Foto:Diana Erhan, cunoscută sub numele Diana Ochi Albaștri, povestește despre aventurile sale din Sankt Petersburg, PC: Diana Ochi Albaștri

Diana Erhan sau Diana Ochi Albaștri, precum o cunosc prietenii, este o tânără ce împarte tuturor emoții pozitive și colorate. Studentă în anul IV la specialitatea Design Vestimentar la Universitatea Tehnică din Moldova, Diana are în spate experiența muncii la un hostel local, are o pasiune aparte pentru poze și călătorii.

Iată de ce, Diana a împărtășit cu echipa #diez impresiile despre minunata ei călătorie în Sankt Petersburg, capitala culturală a Rusiei. Dovada că aceasta a meritat emoțiile ante-călătorie și cheltuielile sunt zecile de poze din albumul ei plin de amintiri frumoase.

Propunerea de a pleca împreună în capitala culturală a Rusiei a venit într-o seară friguroasă de februarie din partea mamei, ea păstrându-şi curiozitatea şi entuziasmul faţă de călătorii încă din adolescenţă. Nu ezitasem să accept, împărtăşind aceeaşi sete de impresii şi aventură. Din prima lună a fost aleasă perioada sejurului, rezervarea biletelor şi locul de şedere. Iniţial plănuiam să stăm la un hostel, eu, având experienţă de lucru la unul de la noi din capitală, deja eram înarmată cu deprinderi şi informaţii necesare, dar am reuşit să economisim în jur de 600 de dolari americani datorită amicilor care ne-au fost gazdă pe o perioadă de 10 zile.

 

Mama Dianei, PC: Diana Erhan
Mama Dianei. PC: Diana Erhan

După 5 luni de aşteptare, bagaje făcute în ultimele două ore, înarmată cu camera foto, un playlist ales cu multă grijă (mulţumiri băieţilor din The Black Keys şi Tame Impala pentru piese nemaipomenite), zbor întârziat cu 12 ore, în sfărşit ajunsesem în aeroportul Pulkovo. Prima observaţie a fost aerul neaşteptat de curat şi cele 18°C care contrastau cu vremea caniculară din Chişinău. După 40 de minute de la aterizare ne aflam deja la Acvariumul din centrul comercial „Planeta Neptun”, unde ai şansa să faci o plimbare prin culoarele lui, admirând peşti chiar deasupra capului, vietăţi acvatice din cele mai nemaivăzute locuri, şi, dacă ai noroc, poţi nimeri la un show cu rechini sau foci (la care noi din păcate nu am ajuns).

 

Acvariumul din centrul comercial „Planeta Neptun”, Sankt Petersburg, PC: Diana Ochi Albaștri
Acvariul din centrul comercial „Planeta Neptun”, Sankt Petersburg. PC: Diana Ochi Albaștri

După un somn binemeritat, am avut parte de o plimbare pe străzile St. Petersburgului de noapte, şi aici aş vrea să menţionez eleganţa cu care imaginea plină de viaţă, cu un suflu european, modern şi dinamic al oraşului se preschimbă în una romantică şi pe alocuri nostalgică, în mare parte datorită iluminării monumentelor arhitecturale istorice.

 

Piterul de seară, PC: Diana Ochi Albaștri
Orașul seara. PC: Diana Ochi Albaștri

Următoarele zile au fost pline de impresii şi interjecţii de la frumuseţea văzută. Pe parcursul lor am avut şansa să facem o excursie pe apele canalului Griboedov, în bazinul râului Neva de unde se iveşte priveliştea principalelor puncte de atracţie a oraşului – palate, parcuri, poduri, etc. Sankt Petersburguul şi-a meritat din plin denumirea de „Veneţia Nordului”. Tot acolo am admirat Biserica Mântuitorului Însângerat de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia. În aceeaşi zi am făcut o oprire la Catedrala Kazan, care are aproape 200 de ani şi este copiată după Basilica Sfântul Petru din Vatican, şi Catedrala Sfântului Isaac, cea mai mare catedrală ortodoxă din oraş. În ultima chiar reuşisem să ne urcăm pe colonadă şi să admirăm Sankt Petersburgul la înălţime.

 

Piterul la înălțime, PC: Diana Ochi Albaștri
Piterul la înălțime. PC: Diana Ochi Albaștri

Catedrala Petru şi Pavel, ce adăposteşte cavoul lui Petru cel Mare şi ale altor împăraţi ai Rusiei, fortăreaţa Sfinţii Petru şi Pavel, care a fost o vreme şi închisoare destinată deţinuţilor politici, ocupă o poziţie dominantă în centrul oraşului. Dintre construcţiile baroce, am vizitat Catedrala Smolinîi în rând cu nişte blocuri universitare. Mănăstirea Alexandr Nevsky, care era menită, la început, să fie loc de odihnă a rămăşiţelor lui Alexandr Nevsky, cuprinde două catedrale şi câteva biserici mai mici, în diferite stiluri. Este remarcabilă şi pentru Cimitirul Tihvin, unde sunt înmormântaţi mulţi ruşi celebri, printer care F.M. Doestoievski şi P.I. Ceaikovski.

 

Mânăstirea Alexandr Nevsky, PC: Diana Ochi Albaștri
Mănăstirea Alexandr Nevski. PC: Diana Ochi Albaștri

Sankt Petersburg este înconjurat de reşedinţe imperiale, unele dintre ele fiind descrise în lista patrimoniului universal. Printre aceste reşedinţe se află şi localitatea Peterhof, cu marele Palat de la Peterhof (Petrodvoreţ), parcul şi faimoasele fântâni în cascadă, pe care am avut şansa să le admirăm în toată splendoarea sa. Un punct de atracţie este Catedrala Flotei Maritime de pe insula Kronşdadt, situată la 30 de km de Sankt Petersburg. O altă reşedinţă este localitatea Puşkin (fostul Ţarskoe Selo) cu palatul baroc Ecaterina cu renumita sa Cameră de Chihlimbar (unde era, din păcate, strict interzis de făcut poze) şi cu palatul neoclasic Alexandru, şi localitatea Pavlovsk, care conţine palatul împăratului Pavel I (1782–1786) şi unul dintre cele mai vaste parcuri în stil englezesc din Europa. Alături de palatul Ecaterinei se află liceul în care şi-a făcut studiile Alexandr Puşkin, fiind absolvent al primei sale promoţii. Am reuşit să ne cufundăm în atmosfera începutului secolului XIX, plimbându-ne pe coridoarele şi sălile unde poetul şi-a petrecut 6 ani din adolescenţa sa.

 

Liceul, unde și-a făcut studiile poetul rus Alexandr Pușkin, PC: Diana Ochi Albaștri
Parcul de lângă Palatul Ecaterinei, PC: Diana Ochi Albaștri

Ca orice turist aflându-se în acest oraş, am tins să ajungem în Ermitaj. Două ore petrecute în rând au meritat priveliştea de apoi, însă din păcate, 3 ore petrecute în acest muzeu nu au fost nici pe departe de-ajuns, el trebuie explorat şi savurat săptămâni întregi şi tot nu va fi studiat în întregime.

 

Ermitaj, PC: Diana Ochi Albaștri
Muzeul Ermitaj. PC: Diana Ochi Albaștri

La a 8-a noapte a călătoriei noastre, după un fire-show lângă râul Neva, am asistat la deschiderea podurilor – o privelişte cu atmosferă festivă. Străzile de lângă poduri erau pline de artişti, turişti, dar şi localnici care nu-şi găseau somnul la ora târzie.

 

Deschiderea Podurilor din Sankt Petersburg, PC: Diana Ochi Albaștri
Deschiderea Podurilor din Sankt Petersburg. PC: Diana Ochi Albaștri

Călătoriile noastre în afara oraşului cuprind şi un voiaj în Veliki Novgorod, unde se află cea mai veche biserică creştină, numită Catedrala Sfânta Sofia, începutul construcţiei sale datând din 1045. În drum spre ea, traversând raionul Gatcina, am trecut pe lângă casa unde a trăit autorul romanului „Lolita”, scriitorul şi poetul rus Vladimir Nabokov.

 

Casa scriitorului și poetului rus Vladimir Nabokov, PC: Diana Ochi Albaștri
Casa scriitorului și poetului rus Vladimir Nabokov. PC: Diana Ochi Albaștri

O altă ieşire din oraş a fost drumul nostru spre Kamarovo, unde în cele din urmă luasem prânzul cu vederea spre Golful Finic. Surpriza plăcută a fost sejurul în Helsinki, care, deşi durase doar câteva ore, a lăsat impresii bune despre străzile sale curate, portul, cafenelele, micile studiouri de design şi calmul atotcuprinzător.

 

Micul sejur în Helsinki, PC: Diana Ochi Albaștri
Micul sejur în Helsinki. PC: Diana Ochi Albaștri

Călătoria în Sankt Petersburg a fost una costisitoare, preţul pentru excursii (în jur de 300 dolari americani), mâncare, benzină şi shopping pentru două persoane ajungând la peste 1000 de dolari, fără preţul biletului inclus, însă experienţele şi impresiile acumulate acolo sunt de nepreţuit.

În final, pot spune că Sankt Petersburg e un oraş de o frumuseţe rară, cu istorie bogată, bulevarde lungi si drepte, spaţii vaste, parcuri, grădini, monumente şi sculpturi decorative, dar cei mai interesanţi acolo sunt OAMENII, extrem de prietenoşi, politicoşi şi liniştiţi, cărora le lipseşte graba şi grija omului de aici.

Cum spunea Max Jacob, „Călătoriile formează tinereţea şi deformează pantalonii”, iar cele mai importante investiţii sunt cele ce ţin de dezvoltarea personală. Zona de confort e frumoasă atunci când te-nveţi să ieşi din ea.

Cufundă-te în mai multe aventuri. Înconjoară-te cu energie bună. Conectează-te cu oameni. Află mai multe lucruri noi. Învaţă. Creşte.

 

Catedrala Sfântului Isaac, cea mai mare catedrală ortodoxă din oraş, PC: Diana Ochi Albaștri
Catedrala Sfântului Isaac, cea mai mare catedrală ortodoxă din oraş. PC: Diana Ochi Albaștri
Marele Palat de la Peterhof, PC: Diana Ochi Albaștri
Marele Palat de la Peterhof. PC: Diana Ochi Albaștri
Golful Finic, PC: Diana Ochi Albaștri
Golful Finic. PC: Diana Ochi Albaștri
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *