Designerul Piotr Alii a creat o colecție vestimentară bazată pe minimalism cu o doză de misticism, cu scopul de a schimba percepția oamenilor de la noi, în ceea ce privește arta modernă și de a demonstra că trebuie să fim gata de schimbări și inovații în orice domeniu, mai ales în cel al Fashion-ului moldovenesc.
Piotr Alii este student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Design Vestimentar. S-a născut în Republica Moldova, satul Sagaidac. La vârsta de 1 an s-a mutat cu familia în Nijnevartovsk, Siberia. Acolo a copilărit până la 15 ani, verile petrecându-le lângă bunei în Saigadac. La 15 ani s-a întors în RM, în Chișinău. A făcut Colegiul de Arte Plastice Al. Plămădeala. A locuit în Odesa și s-a înscris la Academia de Arhitectură, facultatea de Artă Plastică de acolo, dar nu a putut sta în mediul din Ucraina mult timp și s-a întors, după un an în Chișinău și a aplicat aici pentru design vestimentar la AMTAP.
Stilul lui Alii este unul minimalist cu o doză de misticism, are tactici și gusturi teribiliste și controversate, din cauza cărora nu a fost niciodată înțeles de sistem. Extravaganța pe care vrea să o aducă pe scenă în spectacolul de modă pe 13 septembrie este experiență acumulată, dar și a modului de gândire bazat pe simbolistică și misticism în tot ce trăiește și respiră. Șocul pe care vrea să-l producă este pentru a schimba percepția oamenilor de la noi, în ceea ce privește arta modernă și de a demonstra că trebuie să fim gata de schimbări și inovații în orice domeniu, mai ales în cel al Fashion-ului moldovenesc.
Ideea anti fashion pornește de la faptul că showul conține elemente de șoc bazate pe prezența fetelor (modelelor) în măști negre, cu picioarele goale, mergând ciudat (efect de drogate). Mireasa la sfârșit (surpriză) este o femeie în vârstă absolut goală, cu o coroană pe cap, adusă de către fete, ea fiind în sicriu. Toate aceste elemente aduc dramatism în ceea ce înseamnă fashion și pasiunea fetelor, mai ales celor tinere, să ajungă cât mai sexy, frumoase, vândute și cumpărate de către marii creatori a ceea ce înseamnă modă, tendințe și publicitate. Finalul este dezamăgitor. Femeile au devenit fixate pe bani, haine și sexualitate sau atitudini false, exagerate. Uită că la un moment din viață bătrânețea devine tot mai aproape, tot mai reală și tot ce e important este nu în ce ești îmbrăcat, dar un întins de mână pe care o vezi blurată, un ajutor pentru a trece drumul. Valorile spirituale sunt mai importante la sfârșit. Iar sfârșitul presupune experiența care ai acumulato și nicidecum garderoba. Indiferent de religie, sex, culoare, „dincolo” ne așteaptă pe toți. Iar acel „dincolo” îl facem remarcat și important în show-ul nostru prin femeia în vârstă din sicriu, care o cară fetele tinere.
Rochiile au un stil minimalist și mistic. Culoarea este alb și negru (ideea de ying-yang) albe, 6 negre, iar a 13-a este mireasă, care va fi goală și doar cu o coroană pe cap (6 este simbolul a binelui și a răului sau ar fi numărul păcatului, 13 este cifra nenorocirii). Modelul rochiilor la cea albă și cea neagră este identic. Sabat înseamnă adunarea vrăjitoarelor, care conform superstițiilor se ținea în ziua de sâmbătă, când va avea loc și evenimentul, pe data de 13 septembrie. Vrăjitoarele făceau un ritual satanic, pentru a chema forțele negre în ajutor. 13 septembrie, sâmbătă iarăși își are misticismul său.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 septembrie, ora 20:00 la Tipografia5.