Anfisa Voitenco, inițiatoarea proiectului „Iarbă Urbană”: Misiunea mea este să creez frumosul acasă

prima1
Foto:Anfisa Voitenco, organizatoarea proiectului „Iarba Urbană”, ce are drept scop renovarea spațiului public în Chișinău

Anfisa Voitenco este o tânără cu inițiativă, pentru care contează dezvoltarea orașului său natal și care a decis să înființeze un proiect, prin intermediul căruia să obțină cooperarea chișinăuienilor ingenioși ce-și vor uni forțele, pentru a renova spațiile publice din Chișinău.

#diez1: Când a apărut ideea de a-i oferi Chișinăului o nouă viață cu forțele proprii?

A. V.: Fiind copil, petreceam mult timp cu prietenii în curtea casei, care, desigur, nu era amenajată pentru joc. Împreună găseam diverse obiecte și le adunam acolo, construind tabere. Visul nostru era să avem și o căsuță în copac, unde nu ar fi avut acces niciun matur.

Am crescut și acele visuri s-au uitat. Am plecat la studii în Europa, iar după doi ani, sufletul s-a cerut înapoi acasă. Copii s-au schimbat, iar curtea a rămas aceeași – tristă și monocromă. Micuții, ca și noi cândva, găsesc diverse obiecte vechi și le reutilizează. Am fost inspirată de entuziasmul pe care îl manifestau și am conștientizat că orașul în care trăim nu este altceva decât curtea comună – terenul de joc pentru maturi și cine altcineva, dacă nu noi, putem să îl facem mai bun?

Să așteptăm pași din partea conducerii nu este o alternativă eficientă, la fel cum părinții nu se pot sustrage din rutina zilnică, pentru a construi o căsuță în copac copiilor săi, unde s-ar simți bine. Consider că noi, chișinăuienii, trebuie să ne asumăm responsabilitatea să renovăm orașul și ulterior, probabil, Primăria ni se va alătura și ne va susține financiar.

 

Anfisa Voitenco
Anfisa Voitenco

#diez2: Ce te-a motivat să inițiezi proiectul la care lucrezi – „Iarba Urbană”?

A. V.: Un imbold pentru mine a fost implicarea în cadrul organizației EcoVisio, care încearcă să combine câteva proiecte ecologice. Unul dintre acestea se numește ActivEco, scopul căruia este să îndemne tineretul activ și interesat în ecologie și antreprenoriat social, oferindu-i prilejul să discute între ei, să își împărtășească ideile, experiența, pentru a forma o echipă care va munci asupra unui proiect ecologic, ideea căruia se naște pe parcursul a câtorva seminare. Acestea au loc în câteva regiuni ale Moldovei, pentru a familiariza participanții cu țara sa. Eu am participat la trei seminare de acest fel în Lalova, Vadul lui Vodă și Bălți. Experiența aceasta mi-a dat de înțeles cât este de ușor de organizat un proiect propriu, important e să ai susținere. I-aș îndemna pe toți să participe la aceste training-uri, deoarece au servit pentru mine o motivație enormă și sunt absolut gratuite. Acolo s-a și născut ideea proiectului „Iarba Urbană”.

#diez3: Povestește-ne, te rog, în ce constă proiectul „Iarbă Urbană”?

A. V: Proiectul „Iarba Urbană” presupune un șir de manifestări, iar prima va avea loc pe data de 7 septembrie. În cadrul fiecărui eveniment ne-am pus drept scop să renovăm câteva spații publice pentru a le transforma în locuri de odihnă al chișinăuienilor. Vom începe cu Scuarul Teatrului Cehov, care se află în prezent într-o stare deplorabilă.

#diez4: De ce ai decis să începeți cu Scuarul Teatrului Cehov?

A. V.: Deseori treceam pe lângă acest teatru și o dată chiar l-am visat. Aceasta m-a și făcut să îmi doresc neapărat să renovez scuarul. Apropo, blogger-ul Victor Chironda a ales și el să activeze pe acest teritoriu. Noi am discutat și am ajuns la concluzia că putem colabora, astfel încât fiecare va aduce impactul său pozitiv și scuarul va deveni mai frumos.

Teatrul nu are bani pentru a renova acest spațiu, care este totuși în centrul orașului, pe unde trec mulți oameni și vizavi se află un hotel, adică, scuarul e fața orașului nostru, a culturii urbane. Atunci când ambasadori și diplomați străini vin în Chișinău, primul lucru la care se atrage atenția este aspectul neîngrijit al orașului și pasivitatea societății. Anume din această cauză, chem chișinăuienii să renovăm împreună orașul și apoi să petrecem bine timpul în scuarul amenajat cu forțele proprii. De asemenea, este un loc potrivit pentru a amplasa și postere/ziare de perete informaționale.

#diez5: Cum se va desfășura evenimentul „Iarba Urbană” pe 7 septembrie? 

 

Materialele din care se vor construi băncile
Materialele din care se vor construi băncile

A. V.: Ne-am propus să organizăm un iarmaroc cu produse ecologice, câteva master class-uri, printre care modelarea lutului și reciclarea hârtiei. Vom povesti celor veniți ce înseamnă permacultură, îi vom informa despre plantele medicinale și alte lucruri utile. Copiii veniți la fel se vor putea distra, pentru că alături de ei vom desena pe asfalt, vom face baloane enorme din săpun și vom construi castele din piese de lemn. Dorim să prezentăm și cât mai multă informație despre ecologie și despre faptul că fiecare dintre noi poate contribui la ameliorarea stării lumii înconjurătoare și poate lăsa amprenta sa benefică asupra mediului. Vom înverzi spațiul și vom amplasa bănci noi. Spre seară, vom privi un film despre planeta Pământ cu proiectorul. „Iarba Urbană” este un proiect la care poate să se alăture oricine și va fi primit în echipă cu mare drag.

#diez6: Ai propus recent colectarea capacelor de plastic pentru a realiza un mozaic. În ce constă ideea?

 

Anfisa Voitenco
Anfisa Voitenco

A. V.: Este o idee care a inițiat cu mult timp în urmă și această activitate este răspândită în diverse țări. Îmi pare captivantă reciclarea și reutilizarea obiectelor pe care noi, cel mai des, le aruncăm. Planeta noastră este supraaglomerată cu deșeuri. Așadar, am decis și eu să aduc la cunoștință chișinăuienilor că și ei fac parte din această lume și noi la fel o putem schimba.

 

Anfisa Voitenco
Anfisa Voitenco

Deseori analizez ce aspect ar avea orașul nostru în viitor și consider că avem șanse mari să îl facem să devină minunat, dar numai cooperând unul cu altul. Cu cât mai multe capace vor fi, cu atât mai bine, însă esența nu este în mozaicul pe care îl voi construi, ci în faptul că trebuie să conștientizăm câte deșeuri producem și să micșorăm cantitatea acestora, iar restul să îl reutilizăm. Mozaicul este o modalitate de a demonstra câte resurse se întrebuințează în zadar, inclusiv și banii.

 

Anfisa Voitenco
Anfisa Voitenco

#diez7: Cine finanțează acest proiect?

A. V.: O parte din cheltuielile noastre sunt acoperite de finanțarea organizației EcoVisio, iar restul sumei necesare este contribuția noastră, a participanților. De asemenea, persoanele implicate care vor veni să cânte, să își prezinte talentele sau să țină o lecție vor face un act de binefacere. Gustările și băuturile la fel vor fi aduse gratuit.

#diez8: Cât este de dificilă organizarea unui asemenea proiect?

A. V.: Inițial mi s-a părut că este ceva irealizabil și complicat. Un asemenea proiect se implementează numai cu acordul Primăriei, ceea ce am și obținut, susținută și îndrumată fiind de EcoVisio, care au luat inițiativa mea sub patronajul lor. Eu vreau să încep o afacere socială, care presupune faptul că banii vor fi investiți în folosul comunității, ceea ce, actualmente, este rareori întâlnit, antreprenorii muncind numai pentru venitul personal. Cu toții suntem frați și, dacă vom gândi așa, vom realiza împreună o mulțime de lucruri bune, care ne vor fi utile tuturor.

#diez9: Cât de mult se implică tinerii în această activitate?

A. V.: Tinerii sunt foarte entuziasmați și aderă cu mare plăcere la proiectul pe care l-am inițiat. Cu toții ne dorim un oraș curat și amenajat și numai cu forțele proprii vom putea ajunge la un bun sfârșit. Activitatea mea este susținută cât de familie, atât și de prieteni. Am discutat și cu câțiva tineri de peste hotarele țării, care sunt implicați activ în acest gen de programe la ei și au salutat pornirea noastră de a face localitatea în care trăim mai bună.

 

Anfisa Voitenco
Anfisa Voitenco

#diez10: Care vor fi următorii pași în renovarea Chișinăului?

A. V.: Cu mare plăcere aș continua renovarea orașului și următorul obiectiv este un teritoriu din Parcul Valea Trandafirilor, pe care l-aș amenaja, pentru a crea un loc frumos de odihnă, unde chișinăuienii ar putea urmări creșterea fructelor și legume de grădină, ceea ce este foarte important pentru generația care vine, căci cultul prelucrării pământului se pierde, iar în cazul în care se va produce o catastrofă globală și nu vom mai avea surse de lumină electrică, cetățenii ar intra în panică, neavând ce să mănânce. M-a atras și regiunea din spatele Casei Naționalităților din nemijlocita apropiere a Parcului Valea Morilor. Este un spațiu care ar putea deveni popular printre localnici, dacă am organiza acolo diverse manifestări creative, concerte și târguri. Mi-am pus drept scop să-mi las amprenta aici, pentru că, după doi ani de studii peste hotare, am conștientizat că misiunea mea este să creez frumosul acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *