(video) Cerul înstelat al Moldovei văzut timp de 12 nopți magice

timelapse
Foto:Cerul înstelat al Moldovei. PC: captură video YouTube

Recent a apărut un videoclip, care, în circa 5 minute, prezintă cele mai frumoase priveliști ale cerului înstelat văzut din Moldova. În 4 luni, aprilie – august, s-au muncit 50 de ore, pe parcursul a 12 nopți, pentru a monta un filmuleț alcătuit din peste 10 mii de fotografii.

Autorul acestuia este tânărul Kiril Paholko, membru al clubului de astronomie Astroclub Moldova. Imaginile au fost captate cu ajutorul aparatului foto Canon EOS 60D.

Kiril ne-a relatat despre originea pasiunii sale pentru astronomie: „Mă interesează astronomie de circa 10 ani și îmi plac mult video-urile time lapse. Inspirat fiind de asemenea clipuri realizate de fotografi de peste hotare, am decis să fac și eu unul. Este foarte captivant să arați cum se schimbă cerul și în unele cazuri un video de 15 – 20 de secunde prezintă întreaga perioadă de la apus până la răsărit.

Cea mai mare problemă este lumina orașului, din cauza căreia nu se observă bine cerul. Mereu căutam locuri îndepărtate de civilizație pentru a fi în întuneric complet, însă și nopțile de vară sunt deseori friguroase. Nu am avut posibilitate să iau cu mine multe lucruri, și trebuia să îngheț. Somnul pe iarbă la fel nu este tare plăcut.

Nici nu îmi mai amintesc cum exact a intrat astronomia în viața mea. Îmi plăcea să admir stelele, pentru că acest lucru relaxează și sustrage de la rutina zilnică. Chiar și atât timp când înghețam pe câmpuri – senzațiile erau fermecătoare.

Astronomia totuși este pentru mine doar un hobby. Este o ocupație ce îmi place și pe care o fac pentru că îmi aduce plăcere.”

Kiril este de asemenea și compozitorul coloanei sonore al clipului, Beyond time — Time Lapse Video: „Coloana sonoră am compus-o fiind impresionat de o compoziție muzicală și multe momente au fost dificile. Nu pot afirma totuși că este în totalitate creația mea. Scopul meu principal era sa fac un video, iar muzica e o suplinire, pentru ca sunetul să se combine cu imaginea.”

L-am întrebat și dacă crede în viața pe alte planete: „Este o întrebare dificilă și are multe aspecte subiective. Aș vrea să cred că nu suntem singuri pe această lume.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *