Programul evenimentelor pentru a doua zi a Zilelor Diasporei în Moldova

10614325_281706172016614_8099735722973017639_n
Foto: PC: facebook.com/BiroulPentruRelatiiCuDiaspora

Moldovenii de pe loc și din străinătate sunt invitați să participe la Zilele Diasporei, în perioada 28-30 august 2014, la Chișinău. Evenimentul va avea loc la inițiativa Prim-ministrului Iurie Leancă și va fi organizat de Guvern, prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora (BRD). La Zilele Diasporei sunt așteptați să participe mai mult de cinci mii de conaționali din diasporă.

În cadrul Zilelor Diasporei vor fi organizate un șir de ateliere instructive (consolidarea echipei și comunicare, metodologia de predare a limbii române în diasporă), lecții publice, workshop-uri, expoziții, târguri, evenimente cultural-artistice, dar și orășele de distracții pentru copii și maturi.

Pe 29 august, la seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova”, tineri din diasporă, alături de funcționari publici vor elabora politici publice în domeniile finanțe, pensii și infrasctrutură. În aceeași zi, cetățenii moldoveni din străinătate sunt așteptați la târgul  proiectelor destinate diasporei din cadrul instituțiilor publice și internaționale.

Administrațiile publice locale din 49 de localități, din 25 de raioane au planificat evenimente festive, activități artistice și sportive în cadrul Zilelor Diasporei.

Victor Lutenco, șeful BRD spune că  „faptul că Zilele Diasporei vor fi organizate la nivel național, și acesta va fi un eveniment de mare anvergură, arată că diaspora este importantă pentru Republica Moldova, că fiecare cetățean al acestei țări, indiferent de locul lui de trai, este prețuit acasă. De aceea, îi așteptăm cu mare drag pe toți cei plecați să revină în Moldova, fie doar și pentru câteva zile. Vor face o mare bucurie familiilor, rudelor și prietenilor!”

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă – țară / țară – diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru ca, prin acțiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă și promovarea țării pe plan internațional.

Programul zilei:

1. Ziua de 29 august va fi deschisă cu Seminarul de politici publice ”Diaspora economică pentru Moldova”, unde vor fi prezentate 11 politici publice în domeniile finanțe, pensii și infrasctructură, elaborate de experți din diasporă, împreună cu funcționari publici din Republica Moldova, care vor fi implementate de Guvern – un exercițiu în premieră pentru Republica Moldova.

Seminarul se va desfăşura cu susținerea Programului Comun Global „Integrarea Migraţiei în Strategiile Naționale de Dezvoltare”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), UN Women şi finanţat de Agenţia Elveţiana pentru Cooperare şi Dezvoltare. 

Locația: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

Ora: 09.00

2. Cetățenii moldoveni din străinătate sunt așteptați la Târgul proiectelor destinate diasporei și cetățenilor reîntorși, în cadrul căruia vor fi prezentate în jur de 13 proiecte ale organizațiilor internaționale și naționale. Acest eveniment este organizat în parteneriat cu OIM Moldova și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Locația: Scuarul Porților Sfinte (Arcul de Triumf) PNAM

Ora: 10.00 – 20.00

3. Pe durata întregii zile, în scuarul Teatrului de Operă și Balet va fi organizat ORĂȘELUL DIASPOREI. Cu începere de la ora 10.00, aici vor avea loc recitaluri de muzică populară și ușoară, reprezentații de dansuri tradiționale autohtone și din alte țări ale lumii, jonglerii în aer liber și numere de magie, spectacole și recitaluri de poezii, teatru de păpuși și alte activități artistice cu implicarea membrilor diasporei. Orășelul Diasporei va mai găzdui expoziții de cărți, obiecte de apicultură, haine tradiționale și articole lucrate manual.Acest eveniment este organizat în colaborare cu Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Afacerilor Interne.

Programul detaliat al activităților din ORĂȘELUL DIASPOREI:

10.00- 10.05 – Deschiderea oficială

10.05-10.25 – Recital muzical (Fanfara Poliției de Frontieră)

10.25-12.25- Recital de muzică ușoară, muzică populară și dansuri populare (Centrul Național de Creație Populară)

12.00-13.00 – Recital de poezii în scuarul Porților Sfinte, Arcul de Triumf

12.25.-14.25 – Muzică și dansuri populare, dansuri ale popoarelor lumii, dansuri neoclasice, dansuri sportive (Centrul Republican pentru Copii și Tineret Artico)

14.25- 15.10- Teatrul Republican de păpuși ”Licurici”

15.10-15.45 – Jonglerii în aer liber, numere de magie (Circul ”Solaris”)

15.45- 16.00- Scenetă ”Să învățăm de la albinuțe” (Întreprinderea Socială ”Dulce Plai”)

16.00-16.50- Spectacol ”One Man Show” (Andrei Sochircă)

16.50-17.20- Jonglerii în aer liber, numere de magie (Circul ”Solaris”)

17.20-17.50- Program muzical-artistic (Ministerul Culturii)

17.50-18.30- Spectacol cu păpuși gigante (Circul ”Solaris”)

18.30-18.40 – Flash-mob ”EU sunt acasă”

18.40-19.10 – Program muzical (Nicolae Gribincea și ansamblul ”Plăieșii”)

Expoziții:

– Librării în aer liber: Bestseller, editura ”Cartier”, editura ”Litera”

– Expoziție de produse de apicultură

– Obiecte handmade (ONG ”Filocalia”)

Târguri:

– Obiecte de artizanat;

– Ii tradiționale;

– Produse de patiserie.

Activități:

-body painting

-picturi/portete

-caricaturi

4. În scuarul Europei, cu începere de la ora 10.00 va fi amplasată Biblioteca pentru Copii BiblioBus. Acest eveniment este organizat în colaborare cu Ministerul Culturii. 

Locația: Scuarul Europei

Ora: 10.00-18.00

5. În parteneriat cu UN Women Moldova va fi organizată Masa Rotundă “Promovarea şi protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante – identificarea nevoilor şi priorităților”. 

Locația: Business Centru „Le Roi”

Ora: 14.00- 17.00

În cadrul Zilelor Diasporei, la Centrul Comercial MallDova vor fi organizate: o expoziție de picturi, o expoziție de fotografii și ilustrații, precum și o prezentare de modă.

6. Expoziția de picturi “O LUME ÎN CULORI” va include 25 de lucrări ale pictorilor moldoveni din diasporă. Lucrările vor fi expuse până pe 11 septembrie 2014.

Locația: Galeria de picturi de la Centrul Comercial MallDova, etj.2

Ora: cu începere de la ora 17.00

Accesul vizitatorilor este gratuit! 

7. Expoziția de fotografii și ilustrații „LUMEA PRIN OCHII DIASPOREI”. 

10 fotografi care s-au remarcat peste hotare își vor expune lucrările la parterul Centrului Comercial MallDova si Centrul Nexus de la Ungheni, începând cu data de 29 august până pe 11 septembrie 2014.

Fotografi: Dumitru Golan – Canada, Tatiana Turculet – Marea Britanie, Gh. Ticu -Portugalia, Ion Iosipoi – Portugalia, Mihai Ticu – Portugalia , Nadia Calestru-Oliveria -Portugalia, Ana Berbec – Portugalia, Virgiliu Secu – Portugalia , Victoria Ionel – Portugalia; Iurie Belegurschi – Islanda. 

Locație (Chișinău): Centrul Comercial MallDova, parter

Ora: cu începere de la ora 18.00

Accesul vizitatorilor este gratuit!

8. Prezentare de modă „DIASPORA TALKS FASHION” 

100 de invitați speciali (Guvern, oameni de afaceri etc), presa și vizitatorii Centrului comercial MallDova vor savura timp de o oră o prezentare a 9 modelieri vestimentari moldoveni din diasporă. Defilarea se va desfășura la parterul Centrului comercial MallDova. După defilare, invitații vor asculta un recital de muzică Jazz, interpretat de moderatoarea evenimentului, o tânără solistă, fostă membră a diasporei, revenită acasă, Silvia Allegro. 

Modelieri vestimentari: Gabriela Atanasov “Sweet as Paprika”- România; Ludmila Corlăteanu – România; Rusanda Cojocaru “Bookleta” – România; Olesea Ioniță – Italia; Marina Boguta”VessMarry” – Romana; Ilinka Avram – România; Irina Chitoroaga – Italia; Natalia Stegaru “Natalyeea LLC” – SUA, New York; Valeria Cojocari – Belgia.

Locație (Chișinău): Centrul Comercial MallDova, parter

Ora: 18.00-20.00

Accesul vizitatorilor este gratuit!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *