(infografic) Aproape 3 miliarde minute vorbite la telefonul mobil în prima jumătate a anului

phone
Foto:PC: ensdetunis.blogspot.com

În prima jumătate a anului 2014, volumul total al traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a crescut, faţă de perioada respectivă a anului 2013, cu 11,2% şi a depăşit cifra de 2,9 mld. de minute. arată datele statistice publicate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Cea mai dinamică creștere a traficului, de 46,1%, a fost înregistrată de SA „Moldcell”. Volumul traficului în rețeaua SA “Orange Moldova” a crescut cu 2,8% și a alcătuit peste 2 mld. minute, iar în rețeaua SA “Moldtelecom” s-a redus cu 3,6% și a constituit circa 153,4 mil. minute.

Traficul mediu lunar per utilizator al acestui tip de telefonie a sporit cu 6,2 % și a constituit 206 de minute sau trei ore şi 26 minute. Cel mai mare număr mediu de minute vorbite la telefonul mobil (260 minute) a revenit clienților SA “Orange Moldova”.

Volumul total al veniturilor obţinute din vânzarea acestor servicii a alcătuit 1,693 miliarde de lei. SA „Moldcell” a sporit volumul vânzărilor cu 3,4%. Veniturile SA „Moldtelecom” au scăzut cu 2,2%, iar cele înregistrate de SA „Orange Moldova” s-au redus cu 0,5%.

În același timp, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) s-a diminuat cu 5,3% şi a alcătuit circa 63,4 lei.

În ceea ce privește evoluția numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, datele statistice arată că în prima jumătate a anului numărul acestora a scăzut, în raport cu finalul anului 2013, cu 0,6% (28,2 mii) și a alcătuit peste 4,4 mil., iar rata de penetrare a serviciilor a constituit 123,7%. Acest indicator arată că la o sută de locuitori ai R. Moldova revin, în mediu, peste 123 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele SIM.

În opinia specialiștilor ANRCETI, diminuarea ușoară a numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de doi factori principali: migrarea utilizatorilor la tehnologiile care oferă servicii voce prin rețeaua Internet şi renunţarea unor consumatori la utilizarea cartelelor SIM ale unui sau altui furnizor în legătură cu încheierea perioadei promoţionale a vreunui serviciu oferit de acesta.

Creşterea neînsemnată a veniturilor obținute în prima jumătate a anului 2014 de cei trei furnizori de telefonie mobilă nu a schimbat poziţiile de piaţă deţinute de aceştia în ultimii ani. Conform situaţiei din 30.06.2014, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de 70,9% – era deţinută de SA “Orange Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *