Ieri, 27 august a avut loc închiderea oficială a taberei DOR, iar astăzi participanții cu un bagaj imens de amintiri și impresii pleacă acasă, unde vor povesti tuturor experiența trăită alături de copii din alte 12 țări. Ajutați de voluntara Adriana Solovei, care a dus un jurnal al tuturor celor nouă zile de tabără, vă arătăm cum a fost, ce au făcut și cine a vizitat copiii din diasporă în fiecare zi.
20 august
Prima zi a taberei DOR, întitulată Noroc! a adus multe experiențe noi celor circa 100 de participanți. După sosirea la complexul turistic Costești, care îi va găzdui pe parcursul întregii săptămâni și cazarea în camere, în blocurile numite simbolic: Chișinău, Cahul și Bălți, copiii au început să exploreze împrejurimile, descoperind printre altele străzile: Maria Bieșu, Eugen Doga, și chiar și o piață, pe nume Nicolae Sulac. De asemenea, participanții au început să se cunoască reciproc, iar o parte dintre aceștia și-au reîntâlnit prietenii pe care și i-au făcut la prima ediție a taberei DOR, în anul 2013.
Copiii au făcut cunoștință și cu echipa de organizatori, formatori, medicul și echipa de securitate, care vor fi avut grijă pe tot parcursul taberei ca activitățile să fie interesante, captivante, desfășurate în siguranță, și ca toată lumea să se simtă bine.
Partenerul general al taberei a venit cu un cadou pentru toți participanții: cartele SIM cu trafic inclus, pe care copiii le puteau folosi pentru a suna rudele din Republica Moldova sau de peste hotare, precum și pentru a naviga pe internet.
După cină a început Marea Adunare, în blocul Chișinău, atunci când formatori de Asociația pentru Dezvoltare Creativă au organizat o activitate foarte interesantă de cunoaștere reciprocă. Copiii s-au împărțit pentru început în perechi, fiecare alegând un partener pe care nu îl cunoștea anterior. Cuplurile au avut la dispoziție un minut pentru a vorbi despre familiile lor. Apoi, câte două perechi formau o echipă de 4, care, în următoarele minute discutau pe un alt subiect. Apoi, două grupuri a câte patru formau o nouă echipă de discuții, având un alt subiect. Și tot așa mai departe, până au fost formate cinci grupuri mari, subiectul discuției fiind de această dată: Ce aș face dacă aș câștiga un milion de dolari?
La final, toți participanții sau reunit într-un cerc mare, jucând împreună un scurt energizer, numit sugestiv Moldova, aceasta fiind ultima activitate a primei zile de DOR.
Ulterior, cei care încă doreau să continue discuțiile începute în cadrul activității, au avut timp să o facă până la ora 23.00, atunci când, conform regulilor, fiecare trebuie să meargă în camera sa. Astfel, copiii se vor reîncărca cu energie, pentru a doua zi de DOR, plină de activități interesante, care va începe de la ora 8 dimineața.
21 august
A doua zi a taberei DOR a fost plină de activități interesante și deosebite. Genericul zilei a fost: Familia DOR, iar cei 10 formatori ai taberei au pregătit numeroase activități și jocuri interesante pentru participanți, așa ca aceștia să se cunoască mai bine, să comunice activ, iar pe parcursul taberei să formeze o adevărată familie DOR.
Dimineața i-a pus pe toți în fața unei provocări: peste o sută de participanții și voluntari ai taberei a trebuit să se aranjeze, fără a discuta între ei, în ordinea alfabetică a numelor. După câteva minute de gesticulări și verificări intense ale ecusoanelor, într-un final, exercițiul a fost dus la bun sfârșit, fiecare reușind să învețe multe nume noi.
Apropo, învățarea tuturor numelor participanților a fost una dintre regulile, sau mai bine zis, legile propuse pentru Constituția DOR, care a fost adoptată tot astăzi, fiind votată și semnată în unanimitate de participanți. Suntem sociabili, ne respectăm reciproc, suntem punctuali, nu discriminăm, suntem patrioți se numără printre cele 31 de legi, propuse și votate de participanți, după discuții intense în echipe.
Am vorbit cu tineri și despre așteptarile pe care le au de la tabara: ei vor să cunoască mai multe despre Republica Moldova, istoria dar și situația actuală a țării, care sunt personalitățile notorii, să viziteze locuri pitorești, și nu în ultimul rând să își facă mulți prieteni.
Iar la finalul zilei am avut parte de niste invitați speciali, membrii ansamblului folcloric Moștenitorii, care i-au încântat cu dansuri și cântece populare și au încins toți participanții într-o horă mare.
22 august
Astăzi a fost o zi importantă pentru DOR: a avut loc deschiderea oficială a taberei, la care a participat echipa organizatoare din partea Biroului pentru Relații cu Diaspora, partenerii generali, trainerii: Sergiu Musteață și Olga Nicolenco și, bineînțeles, părinții.
Toți vorbitorii au pus în evidență lucrul inedit și important pe care programul DOR reușește să îl facă, și anume: să aducă împreună copii din țări și continente diferite, dar pe care îi unește un lucru deosebit – MOLDOVA.
Părinții s-au arătat și ei entuziasmați de existența și creșterea programului DOR, care ajută o parte a diasporei să se apropie de țara de origine.
După lansarea de succes a programului, istoricul Sergiu Mustață a susținut un atelier de istorie, în care făcut, împreună cu participanții, o recursiune în trecutul Moldovei, subliniind cele mai importante evenimente, care într-o anumită măsură, deși au avut loc cu secole în trecut, ne influențează modul de viață și în prezent.
La finalul activității, participanții DOR s-au împărțit în 10 echipe, creând împreună, din diverse materiale puse la dispoziție, reprezentări simbolice ale celor mai importante locuri sau momente din istoria Moldovei. Copiii au dat dovadă de mult talent și creativitate, dar mai ales de un bun spirit de echipă.
Spre seară, cetele: Lăutarii, Voievozii, Codrenii, Dacii și Haiducii au jucat diverse jocuri de cunoaștere reciprocă, iar la finalul zilei, copiii au găsit energie și pentru sport: fotbal, volei, tenis și altele.
23 august
Program foarte creativ astăzi la DOR. Toți participanții au mers la ateliere de meșteșugărit, mai exact: au împletit brățări, au modelat vase de lut și au confecționat traiste naționale.
Ziua a trecut rapid, iar tinerii s-au îndrăgostit de tehnicile de meșteșugărit tradițional. Acesta este de fapt meritul cel mai mare al taberei: faptul că le inspiră tinerilor din diaspora, dar și din Moldova, dragostea și admirația față de cultura și valorile noastre tradiționale, lucru extrem de important și actual mai ales în aceste zile, în preajma Zilei Independenței Naționale.
Seara a avut loc Seara Talentelor Dor. Freestlyle football, cantece interpretate live, dans, recitaluri la nai și fluier, beatbox, numere de magie, recital de poezie, mici scenete puse in scena, și multă multă distracție – au fost de toate la seara talentelor DOR. Copiii, atât din diasporă, cât și din R. Moldova au încântat publicul, au demonstrat că reprezintă cu succes Moldova, peste tot și cel mai important, că pe parcursul celor trei zile de DOR au reușit să devină deja o familie.
24 august
Astăzi a partipanții DOR au mers in excursie la complexul etno-cultural Vatra, situat pe traseul Chisinau-Ungheni. Acolo, pe lângă priveliștile deosebit de frumoase pe care le-au putut admira, au mai vizitat muzeul cu diverse exponate, printre care și o hartă a Republicii Moldova formată din diverse monede.
O altă activitate interesantă a fost atelierul de copt plăcinte și hulubași. Copiii au frământat aluatul, l-au modelat în forme, iar după ce au fost scoși din cuptor, au mâncat hulubașii care s-au dovedit a fi delicioși. Delicioase au fost și plăcintele cu brânză, mămăliga și friptura cu care am fost serviți la Vatra.
Seara, după revenirea la Costești, au urmărit împreună filmul Nuntă în Basarabia, dar și alte scurt metraje produse în Moldova.
25 august
25 august, a fost o zi deosebită pentru participanți, pentru că au avut parte de două vizite importante. Dis de dimineață, copiii s-au întâlnit cu scriitorul Spiridon Vangheli, care a depănat diverse amintiri și a răspuns la întrebările adresate de copii.
Printre istoriile care au impresionat tinerii s-a numărat cea în care scriitorul a povestit cum a parcurs 200 km pe jos, împreună cu fiul său Radu, spre localitate în care locuia tatăl său, sau despre cum primea și răspundea la primele scrisori de la cititori.
Toți participanții DOR au primit în dar câte o carte cu autograf: Tatal lui Guguță când era mic. Întâlnirea cu Spiridon Vangheli i-a bucurat mult pe tinerii participanți, aceasta fiind una dintre puținele ocazii pe care le-au avut de a se întâlni și a discuta cu un scriitor atât de popular în rândul copiilor.
Mai târziu, la DOR a venit și Prim-ministrul R. Moldova, Iurie Leancă, iar cei 101 tineri participanți au simulat o ședință a legislativului, adresându-i diverse întrebări. Când va deveni Moldova stat membru al Uniunii Europene? Ce îmi oferă statul dacă decid să mă reîntorc acasă? Când vom avea studii de calitate? Cum susține guvernul arta în R. Moldova? Cand va beneficia sportul în localitățile rurale de mai multă susținere?, au fost doar câteva dintre întrebările pe care tinerii au ținut să le adreseze lui Iurie Leancă, însă într-o manieră mai degajată decât cea din parlament.
Mai târziu, toți participanții, alături de premier s-au încins într-o horă mare moldovenească.
Iar după amiază a avut loc un atelier de muzică, susținut de Tudor Gheorghe și ansamblul „Ștefan Vodă”.
26 august
Astăzi la tabăra DOR, tinerii au participat la atelierul Născut în MOLDOVA, susținut de analistul politic Olga Nicolenco. O activitate interesantă a atelierului a fost cea de creare a unor sloganuri de promovare a Moldovei. Născut în Moldova acolo unde copilăria este veșnică. Născut în Moldova, acolo unde inima bate în ritmul horei, Născut în Moldova, acolo unde țara e mică, dar în suflet e mare, Născut în Moldova, acolo unde poama este cea mai bună, sunt câteva dintre sloganurile alcătuite de cei de la DOR.
Mai apoi, tinerilor le-a fost prezentată platforma invat.antem.org, prin intermediul căreia pot învăța limba româna la distanță, dar își pot și testa nivelul de cunoaștere al limbii române.
Spre seară, au avut loc pregătiri pentru flash-mobul care urmează să fie susținut pe 27 august la Chișinău.
Iar seara organizatorii au pregătit o surpriză: o oră de ZUMBA, care i-a energizat la propriu pe toți participanții.
27 august
Ei s-au ținut mână de mână și au format cuvântul DOR, toți într-o voce rostind „MOLDOVA”.
Tabăra DOR, destinată copiilor din diasporă, s-a încheiat ieri, 27 august. Participanții la DOR 2014 sunt copii ai cetățenilor Republicii Moldova de peste hotare şi locuiesc în Italia, Portugalia, Grecia, România, Irlanda, Kazahstan, Canada, Spania, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda, Franța. La tabără au participat și copii din Republica Moldova.