La biblioteca „Târgu-Mureș” din Chișinău a avut loc pe 25 august un eveniment ce are drept scop promovarea lecturii, în cadrul căruia orice doritor a avut posibilitatea să prezinte care este cartea sa preferată, fotografiindu-se cu ea.
Biblioteca a găzduit oaspeți de la mic la mare, pasionați de lectură sau pur și simplu fermecați de o anumită operă, care necesită a fi împărtășită semenilor.
Șatravca Tatiana, bibliotecar principal, ne-a relatat: „Este pentru prima dată când organizăm un asemenea eveniment. A fost inițiat cu scopul de a promova cartea și lectura în masă și de a oferi ocazia oamenilor să cunoască unele cărți captivante prin intermediul celor care au venit astăzi aici să le prezinte. Am decis că ar fi bine să le facem și câte o fotografie, deoarece tineretul este în prezent pasionat de poze și aceasta le-ar putea fi interesant. Chiar dacă tinerii în mare parte neglijează lectura, totuși biblioteca noastră este deseori vizitată și de generația care crește. Manifestații de acest fel vor mai fi organizate, în cazul în care vom avea un feedback pozitiv și chișinăuienii se vor implica activ.”
Evenimentul a fost vizitat și de câțiva tineri pasionați de lectură, pentru a face o fotografie. Unul dintre ei este Cumpătă Lucian.
„Am ales astăzi pentru fotografie cartea „Codul lui Da Vinci”, scrisă de Dan Brown, căci anume dânsul este autorul meu preferat, pentru că scrie foarte simplu, e ușor de citit și este interesant. În această carte cel mai mult m-au impresionat teoriile conspiraționiste. Din creația autorului m-a interesat și romanul „Îngeri și demoni”. La moment totuși citesc mai puțin, chiar dacă îmi place lectura, deoarece am intrat acum la facultate și am fost preocupat cu examenele de Bacalaureat. Aș îndemna tinerii să citească, pentru a-și pune mintea în mișcare și a gândi mai mult, majoritatea știind numai de rețele de socializare și aceasta este o problemă. Consider că asemenea evenimente sunt binevenite în Chișinău, pentru că este ceva inedit și captivant să vii să faci o poză cu o carte preferată.”, a afirmat Cumpătă Lucian.
O altă tânără este Stela Boțan, care ne-a redat impresiile sale în urma lecturii cărții pe care a ales să o prezinte: „Am adus cartea pe care o citesc la moment și m-a captivat foarte mult. Se numește „Creierul și inteligența emoțională” de Richard J. Davidson și Sharon Begley. Aceasta este un proiect de cercetare care analizează cum acționează mintea asupra întregului organism, în care se descriu și 6 stiluri emoționale, pe care fiecare dintre noi le poate descoperi, trecând și câteva teste care sunt incluse în carte. Le-am trecut și eu și m-au ajutat să mă cunosc. Important este și faptul că stilul emoțional poate fi modificat, dacă încerci să te perfecționezi. Pe lângă aceasta, autorii cercetează și comportamentul pacienților cu autism, schizofrenie și cum pot fi ei înțeleși. Aș îndemna tinerii să citească și să se descopere, pentru că autocunoașterea este primul lucru pe care ar trebui să-l facă un tânăr înainte de a merge spre un pas important în viața sa. Mie îmi place mult să citesc și sunt pasionată de literatura politică. Cea mai preferată operă este totuși „Alchimistul” de Paolo Coelho, în care se poate regăsi oricine.”
Biblioteca a fost vizitată și de câțiva micuți, care au venit împreună cu mamele sale. Prima ne-a vorbit Gabriela Beleuță: „Eu am ales cartea „Spărgătorul de Nuci”, pentru că este una captivantă și plină de aventuri. Personajele principale sunt: Spărgătorul de Nuci, Maria și Regele Șoarece, iar cele secundare sunt: fratele Mariei și unchiul copiilor. Cel mai mult mi-a plăcut momentul în care Spărgătorul a înviat și Maria l-a văzut și s-au împrietenit. Îmi place să citesc cărți de aventură și artistice. Eu cred că lectura este un lucru frumos și interesant.”
Mama fetiței, Elena Beleuță, ne-a împărtășit din experiența și părerea sa vizavi de lectură în rândul copiilor: „Consider că cel mai bun prieten al copiilor trebuie să fie cartea, pentru că învață cum să procedezi. De mici, citeam copiilor mei povești, iar mai apoi au învățat și ei să citească. Pe lângă literatură pentru copii, cel mai mult citesc cărți medicinale, deoarece activez în acest domeniu.”
Mariana Panfilova este de asemenea o tânără mămică, care ne-a spus: „Cartea mea preferată este „Financiarul”, scrisă de Theodore Dreiser. Astăzi am venit totuși cu „Parfum de femeie” de Giovanni Arpino. Chiar dacă în prezent am lipsă de timp pentru lectură, încerc să citesc câte puțin în fiecare seară. Aș îndemna tinerii să citească, pentru că îi va dezvolta multilateral: și logica, și creativitatea.”
Toți participanții au fost fotografiați de Egor Tetiushev, activitatea căruia în cadrul acestui proiect a fost un gest de caritate: „Am venit astăzi să susțin biblioteca, chiar dacă nu prea merg la biblioteci, ultima dată vizitând-o încă în anii studenției, perioadă în care eram în căutarea cunoștințelor, pentru că în prezent informația este accesibilă și online. Totuși prefer mai mult să privesc și să observ viața prin obiectiv, decât să citesc.Tinerii ar trebui să fie interesați pentru a începe ceva, pentru că eu citesc atunci când mă interesează un subiect despre care vreau să aflu cât mai mult. Fotografia pentru mine reprezintă și o modalitate de a mă dezvolta spiritual, și pentru a mă distra și pentru a crea.”
Fotografiile realizate de Egor Tetiushev pot fi găsite aici, însă vă oferim posibilitatea să descoperiți cum a văzut #diez întreg procesul:
Iar #diez citește „La blog” de Igor Guzun şi Sergiu Bezniţchi. Ce citiți voi?