Numărul tinerilor intoxicați la evenimentul organizat de PDM se ridică la 300

spital-generic-shutterstock
Foto:PC: actualitati.net

236 de pacienţi rămân internaţi în 22 de spitale din ţară după ce s-au intoxicat cu alimente la un eveniment organizat de Partidul Democrat în tabăra de odihnă „Dumbrava” din satul Peresecina, raionul Orhei. În total, au fost înregistrate 317 cazuri de toxiinfecţie alimentară.

Potrivit Ministerului Sănătății, evenimentul s-a desfășurat în tabăra de odihnă „Dumbrava”. Aceasta a fost construită în anul 1968, având o capacitate maximală de 650 locuri, iar în ultimii ani a activat la capacitatea de 250 locuri pe schimb. Astfel, capacitățile de asigurare cu apă, facilități sanitare, gestionarea deșeurilor, precum şi condițiile sanitare au fost insuficiente pentru a sigura desfășurarea evenimentului pentru 1.900 persoane.

Pentru alimentarea participanților a fost contractată întreprinderea de alimentație publică SRL „Megama Rapid” din Chişinău. Întreprinderea activează în baza autorizației sanitare de funcționare cu 80 locuri de deservire, cantina nu are condiții pentru prestarea serviciilor catering şi nu a fost autorizată pentru acest gen de activitate. Cu toate acestea, SRL „Megama Rapid, a organizat prepararea bucatelor pentru circa 2.000 persoane plasați la tabăra „Dumbrava”. Bucatele au fost repartizate în caserole de unica folosință, transportate cu transport neautorizat, ce nu dispunea de pașaport sanitar, în lipsa condițiilor de respectare a regimului termic. La momentul cercetării, agentul economic nu a deținut și nu a prezentat contractul pentru deservirea evenimentului în cauză.

Potrivit informației obținută de la administratorul firmei, la prepararea bucatelor au participat 8 persoane.

Pe parcursul zilei de vineri, 22 august, participanții la eveniment au fost alimentați de 2 ori – masa de prânz şi masa de cină, cu bucate preparate şi livrate de către SRL „Megama Rapid”. Primele cazuri de îmbolnăvire cu semne de intoxicație şi dereglare ale tractului gastrointestinal au fost raportate de Spitalul Raional Orhei sâmbătă dimineața.

Potrivit concluziilor preliminare, se presupune că cazurile de boală sunt asociate cu consumul produselor alimentare posibil contaminate. La moment se află în lucru testele privind identificarea agentului patogen care a dus la intoxicația celor 317 de tineri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *