Care este misterul din spatele Lorem Ipsum-ului?

cover
Foto:Utilizarea lipsumului în crearea cărților și a site-urilor a devenit indispensabilă, PC: blogspot.com

Dacă ați fost vreodată martor la crearea temelor unui site sau a unei tipărituri, ați observat utilizarea unui text straniu latin, misiunea căruia, de fapt, este să ușureze testarea și evaluarea aspectului vizual al elementelor menționate mai sus.

„Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In sapien augue, tempor nec dignissim vel, varius at tellus. Fusce non massa non sem feugiat condimentum in in magna. Nam a felis ut arcu accumsan tempor gravida ut diam. Donec molestie cursus lorem, in lacinia urna consequat a. Curabitur rhoncus quis lectus nec aliquet. In risus ante, suscipit et ligula sed, commodo consectetur mi. Aenean vestibulum porta risus et molestie. Maecenas nec lectus ornare, posuere risus varius, imperdiet libero.

Acesta este un pasaj din textul latin numit Lorem Ipsum, sau mai simplu – lipsum. Din punct de vedere istoric, lipsumul este utilizat în tipografii încă din anii 1500, fiind cel mai apreciat text, întrucât păstrează integritatea și nu influențează nicidecum spiritul creativ al persoanei care testează aspectul viitoarei cărți. În lumea internetului, designerii au adoptat acest text pentru a evalua pasaje specifice în cadrul unui site, devenind astfel sunetul alb al world wide web-ului, portalul Tech Crunch descriindu-l ca „un fel de nămol inofensiv”.

Blogerul Brian Krebs, a postat o cercetare, care este considerată mai mult sau mai puțin ciudată: cum, din punctul de vedere al securității, lipsumul putea fi transformat în mesaje geo-politice postate pe pagini web variate? Cercetarea a pornit de la traducerea unor grupuri de cuvinte aleatorii din lipsum în instrumentul de traducere din Google. Iată care a fost rezultatul:

 

PC: krebsonsecurity.com/
PC: krebsonsecurity.com/

Lorem Ipsum a fost tradus drept China, Ipsum LoremInternet, și fraza Consectetur Sit Sit DolorRussia probabil suferă. De asemenea, prin schimbarea majusculei și minusculei, se putea de identificat și alte traduceri stranii. Bloggerul a menționat că în ultima săptămână au fost făcute schimbări în instrumentul din Google, și aceste pasaje nu mai pot fi traduse exact ca în imagine. Și totuși, după părea acestuia și a altor aliați de-ai săi, aceste cuvinte puteau transmite mesaje ascunse între birourile de securitate națională, guverne, ș.a. prin intermediul internetului.

Pe de altă parte, să nu uităm că limba latină are statutul de limbă moartă, iar Google Translate este un instrument ce execută traducere fixă, nesigură, artificială, și cel mai important – nu în toate cazurile autentică. Aceste traduceri, menționate mai sus, puteau fi o schimbare făcută de administratori pentru a rezolva buguri, dar nu pentru a surpa securitatea unui stat sau altceva de acest gen.

 

PC: krebsonsecurity.com/
PC: krebsonsecurity.com/

Totuși, în noaptea din 16 spre 17 august a dispărut posibilitatea de a testa pasajele lipsumului pentru a ne convinge de exactitatea expunerii bloggerului, ceea ce îi păru suspect.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *