(foto) Dialoguri despre precursorii tangoului, rock-ului și muzicii romantice

collage
Foto:Dialogurile muzicale despre pasiune și iubire, PC: colaj #diez

În seara de 17 august, proiectul „Camerata Chișinău – Dialoguri despre Muzică” a inițiat toate persoanele prezente în creațiile clasice care de fapt sunt percepute ca antecedente ale unor stiluri de muzică ca tangoul, muzica rock și piesele romantice.

Camerata a fost susținută de către muzicologul Tatiana Lupan și dirijorul Gabriel Bebeșelea. Ambii au descris evenimentul ca o seară a pasiunii și a tineretului din perspectiva spirituală. „Încercăm să vă apropiem, totuși, să vedeți mai multe din spatele interpretării pieselor în timpul concertelor ce vor urma”, a fost menționat în timpul discuțiilor în cadrul cameratei.

Pentru a putea rezolva ecuația de tango + rock = romantică, este necesar de a cunoaște, de fapt, semnificația fiecărui element al acesteia.

Tangoul îl reprezintă pe Astor Piazzolla, compozitor argentinian care a schimbat radical tangoul tradițional, adăugându-i valoare și gravitate. Speakerii din această seară au mai adăugat că existau tangouri în care nu pasiunea avea influență, ci sarcasmul, reprezentat prin eroii negativi ai micii istorii.

Muzica rock este elementul compozitorului rus Igor Stravinski. Doamna Lupan a menționat că la repetiții, tinerii se descurcă mai bine cu creațiile virtuoase ale lui Stravinski, decât de exemplu cu cele romantice ale lui Ceaikovski.

În cadrul acestor dialoguri muzicale, au fost ținute discuții pe tematica creațiilor compozitorilor deja menționați, precum și ale altor compozitori străluciți ai secolului XX. Din replicile prezentatorilor serii, secolul XX, din punct de vedere muzical nu are o denumire specifică, însă au fost compozitori care au putut stăpâni un caleidoscop variat al muzicii. În opinia lui Gabriel Bebeșelea, anul 1913 a fost unul revoluționar prin muzica creată de către Igor Stravinski. În asemenea context, apar compoziții complexe, cu sau fără text declamator, ținute de orchestra de cameră sau poate doar de un trio orchestral.

Pe data de 19 august va avea loc o a doua camerată, ce poartă denumirea „Mirajul Vocii – Instrumentul Pur”. Sunteți invitați la Muzeul Național de Artă pentru a participa la un dialog instructiv despre și cu muzică.

 

Tatiana Lupan și Gabriel Bebeșelea
Tatiana Lupan și Gabriel Bebeșelea
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Oaspeții cameratei
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *