Ce vă așteaptă la „Noaptea Liliecilor” de la Gustar 2014

collage
Foto:Colaj #diez.

„Noaptea Liliecilor” e o sărbătoare care are loc în fiecare an, în peste 30 de țări ale lumii. În ’98, a fost organizată pentru prima dată și în Moldova, iar acum acestor mamifere fantastice li se va dedica un întreg festival în cadrul Gustar 2014, în perioada 23-24 august.

Noi am aflat ce va fi la „Noaptea Liliecilor” de la Sergiu Andreev din organizația ecologistă Wisdom, care are și o pagină Facebook, dedicată pasiunii pentru lilieci, Chiropteromania.

#1. Concursuri, masterclass-uri, distracții

Festivalul „Noaptea Liliecilor” va avea scenă și curte aparte. În interior, vor fi banere cu specii de lilieci din Moldova și detalii despre modul lor de viață. Animatorul va organiza concursuri cu premii pentru cei, ce vor răspunde la întrebări (care promit a fi simple) despre aceste mamifere unice. De asemenea, vor fi și diverse activități creative precum sesiuni de pictură și de origami – crearea liliecilor din hârtie.

#2. Excursii în căutarea liliecilor

Liliecii folosesc ultra-sunetul pentru a se localiza în spațiu, adică prin ecolocația. În timp ce zboară ei țipă și ecoul care se reflectă de la obiectele și vietățile din jur îi ajută să-și formeze un fel de hartă sonoră și să zboare în întunericul obscur. Seara, toată lumea se va înarma cu detectoare speciale și se va aventura într-o excursie în căutarea liliecilor.

 

În căutarea liliecilor. PC: natureconservancy.ca
În căutarea liliecilor. PC: natureconservancy.ca

#3. Spulberarea miturilor despre lilieci

Cam toate stereotipurile legate de lilieci sunt absurde. Problema e în faptul că oamenii nu cunosc practic nimic despre aceste animale și inventează tot felul de mituri. Liliecii nu ți se încâlcesc în păr și nu sug sânge de nicăieri. Sunt doar trei specii de „vampiri” care sug sânge de la om și toate trăiesc în America Centrală și de Sud. Mitul despre liliacul-vampir a fost mai mult inventat de show-business pentru a face bani.

#4. Filmulețe și literatură

Se vor difuza filme de popularizare a chiropterologiei, accesibile publicului larg, mai ales copiilor. Doritorii vor fi informați despre lilieci și felul în care aceștia pot fi protejați. Vor fi distribuite broșuri și pliante speciale modul de viață al acestor mamifere. Liliecii sunt protejați în toată Europa și aproape toate speciile de lilieci vor intra în următoarea ediție a Cărții Roșii din Moldova.

 

PC: benjaminzack.blogspot.com
PC: benjaminzack.blogspot.com

#5. Sesiune de informare

Liliecii duc un mod de viață discret și se ascund de toate animalele, fiindcă sunt foarte vulnerabili. Ei nu vor să ne atace, ci dimpotrivă încearcă în fel și chip să se ascundă de noi. Mai ales că ei sunt incomparabil de mici, mai periculoși sunt câinii vagabonzi. De obicei, o întâlnire cu un liliac e accidentală.

#6. Concert Alex Calancea Band

Vizitatorii Gustar 2014, care vor sta în zona camping şi vor înnopta la Orheiul Vechi, vor avea parte de un concert special din partea Alex Calancea Band. Concertul se va desfășura pe o scenă aparte, la care vor avea acces doar oamenii, care stau în corturi în zona respectivă.

Bilete la festival le puteți procura pe iTicket, la sediile StarNet din Chişinău și pe site-ul Gustar.md. De asemenea, puteți utiliza serviciul online Fest.md de mai jos. Copiii sub şapte ani au acces gratuit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *