Capitala Marii Britanii se extinde, dar nu prea mai are unde: terenul pentru a adăposti încă mai mulți oameni este limitat. Așa că autoritățile trebuie să găsească o întrebuințare practică pentru fiecare bucățică de spațiu liber, chiar dacă acesta este pe apă.
În vreme ce ţări precum Olanda îşi dezvoltă cartierele plutitoare pentru a se pregăti de creşterea nivelului apelor, prima zonă de locuinţe plutitoare din Marea Britanie este concepută din cu totul alte motive: oraşul nu mai are loc, pe uscat, pentru toţi oamenii care vor să locuiască acolo, scrie Think Outside the Box.
„Cererea de locuinţe în Londra este în creştere, aşa că suntem nevoiţi să utilizăm orice bucăţică disponibilă de teritoriu”, explică Richard Blakeway, reprezentant al municipalităţii pe problema locuinţelor. Aşa că autorităţile dezvoltă o zonă rezidenţială pe locul unor foste docuri în zona de est a Londrei, inclusiv pe apă.
„Satul plutitor” este planificat şi dezvoltat cu ajutorul unor experţi olandezi. Cartierul va cuprinde 50 de case plutitoare, restaurante plutitoare, birouri şi magazine, ba chiar şi o piscină plutitoare. O pasarelă plutitoare va face legătura cu uscatul, unde planul presupune dezvoltarea altor câtorva zeci de mii de noi locuinţe.
Regiunea era numită, mai demult, The Royal Docks şi deservea sute de vase de marfă şi pasageri în fiecare zi, având mai mult spaţiu la dispoziţie decât orice alt port al Londrei. Însă în ultimele decenii acest fost port nu a mai fost utilizat, aşa că municipalitatea s-a gândit să îi găsească o nouă întrebuinţare, prin transformarea în zonă rezidenţială.