(infografic) Tinerii din Moldova utilizează jumătate din timpul zilnic pentru îngrijire personală

Running in the early-morning sunshine
Foto:Tinerii moldoveni utilizează jumătate din timpul zilnic pentru îngrijire personală. PC. theguardian.com

Cele 24 de ore par a fi insuficiente pentru a realiza programului zilnic. Și cât de bine îi reușește planificarea activităților unui tânăr moldovean? Un studiu recent arată că aproape o jumătate din timpul zilei este utilizat pentru îngrijire personală.

Biroul Național de Statistică anunță că tinerii în vârstă de 15-29 ani petrec 11,2 ore pe zi pentru îngrijirea sa, ceea ce prevalează durata pe care o dedică ocupării, studiilor, îngrijirii gospodăriei şi familiei, lucrului voluntar şi deplasărilor – mai bine de o treime din durata unei zile (8,3 ore). Numai a cincea parte din zi (4,5 ore) sunt rezervate pentru timpul liber.

Structura unei zile (24 ore) după grupe de activităţi umane şi grupe de vîrstă, ore. PC: statistica.md
Structura unei zile (24 ore) după grupe de activităţi umane şi grupe de vîrstă, ore. PC: statistica.md

Prioritatea activităţilor în cazul tinerilor este similară cu cea a persoanelor adulte (30-54 ani), doar că diferă durata acestora. Astfel, tinerii alocă activităţilor de îngrijire 11,2 ore sau cu 36 minute mai mult faţă de adulţi, 8,3 ore – activităţilor de muncă (de orice tip) şi studiilor (cu 54 minute mai puţin) şi 4,5 ore petrecerii timpului liber, respectiv cu 1 oră mai mult decât adulţii.

În funcţie de grupa de vârstă, tinerii de 15-19 ani dispun cel mai mult de timp liber – în medie 5 ore pe zi, urmaţi de tinerii de 20-24 ani – câte 4,7 ore zilnic. Pe de altă parte, odată cu înaintarea în vârstă a tinerilor, creşte şi durata timpului alocat activităţilor de îngrijire a gospodăriei şi familiei: tinerii din categoria de vârstă 15-19 ani dedică acestor activităţi în medie câte 2,1 ore pe zi, pe când la 25-29 ani deja cu 1,8 ore mai mult (3,9 ore zilnic).

Durata medie a unor activităţi umane după grupe de vîrstă, ore (din 24 ore). PC: statistica.md
Durata medie a unor activităţi umane după grupe de vîrstă, ore (din 24 ore). PC: statistica.md

Circa 2 ore pe zi din timpul liber tinerii îl dedică activităţilor „mass-media”: privesc televizorul, ascultă radio, citesc etc. Această modalitate de petrecere a timpului liber este caracteristică şi adulţilor. Totodată, spre deosebire de populaţia adultă, tinerii sunt atraşi mai mult de viaţa socială şi divertisment, alocând mai bine de 1 oră zilnic vizitelor, conversaţiilor, petrecerilor etc. O altă activitate de petrecere a timpului liber, specifică tinerilor, este utilizarea calculatorului, în medie câte 1 oră pe zi (mai cu seamă persoanele de 15-24 ani). În comparaţie cu adulţii, tinerii alocă zilnic de 3 ori mai mult timp liber şi pentru practicarea activităţilor de sport şi de exterior.

Utilizarea timpului liber pe grupe de vîrstă, minute (din 24 ore). PC: statistica.md
Utilizarea timpului liber pe grupe de vîrstă, minute (din 24 ore). PC: statistica.md

 

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *