(foto) 7 fenomene astronomice spectaculoase pe care le așteptăm în cel mai scurt timp

megamaser02
Foto:PC: messagetoeagle.com

Dacă ai pierdut fenomenul astral Super-Luna, care a avut loc pe 10 august, ai toate șansele să nu le pierzi pe cele care vor urma în cel mai scurt timp.

Iată ce fenomene la fel de spectaculoase, cum ar fi: următoarea Super-Lună, eclipse de soare, ploi de stele și meteori, ne așteaptă în cel mai scurt timp, conform EliteDaily.

#1. Următoarea Super-Lună
Fenomenul de Super-Lună apare relativ frecvent, în medie la fiecare 13 luni și 18 zile. Întâmplător, în această vară, se înregistrează o succesiune de trei astfel de fenomene la intervale scurte. Următorul astfel de fenomen se așteaptă pe 9 septembrie.

#2. Eclipsă totală de soare
O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi “blochează” lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ.

Americanii presupun că următoarea eclipsă totală de soare va fi pe 21 august 2017 și va fi vizibilă în Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Kentucky, Tennessee, Carolina de Nord și cea de Sud.

#3. Luna sângerie
O eclipsă totală de Lună, denumită “Luna sângerie” datorită culorii de un roşu portocaliu pe care o va căpăta satelitul natural al Terrei, va putea fi văzută pe 8 octombrie 2014, 4 aprilie 2015 și 28 septembrie 2015.

#4. Ploaia de meteoriți Eta Aquarids
Ploaia de stele Eta Aquarids se petrece în fiecare an începând cu 19 aprilie până pe 28 mai. Iar apogeul de anul viitor, se așteaptă pe 5 mai (2015).

În momentul apogeului ploaia de meteoriţi poate atinge o rată de aproximativ 1 meteor pe minută. Însă de aşa o rată şi o vizibilitate mai bună se vor bucura observatorii din emisfera de Sud şi mai puţin cei din emisfera de Nord, pe motivul altitudinii scăzute a radiantului. Locul ideal de a urmări fenomenul este la 30 grade latitudine de ecuator în regiunea tropicilor.

#5. Luna Albastră
Termenul de Luna Albastra a fost dat prima dată în 1943, de Lawrence Lafleur, în revista Sky and Telescope.
Se referă la a treia Lună Plina dintr-un anotimp, în cazul în care în acel anotimp apare de 4 ori Luna Plină, în loc de 3 ori, cum se întâmplă de obicei. Astfel, într-un ciclul lunar, care durează 19 ani, există 7 Luni Albastre. Următoarea Lună Albastră se așteaptă pe 31 iulie, 2015.

#6. Perseidele – Ploaia de meteoriți
Ploaia de meteoriți Perseids este una din cele mai bine vizibile și poate atinge o rată de aproximativ un meteor pe minut. Fenomenul începe anual de pe 17 iulie și durează până pe 24 august.

#7. Cometa Halley
Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, putând fi văzută aproximativ la fiecare 75 – 76 de ani.

Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn a reușit să stabilească cu succes data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei. Fenomenul este categorizat drept unul pe care-l poți vedea doar o dată în viață. Ultimul a fost în 1986 iar următorul va fi în 2061.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *