Uniunea Teatrală a lansat ideea creării unei alei a oamenilor de cultură

bustul_eminescu_valentina_ursu
Foto:Bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. PC: europalibera.org

Ideea creării Aleii Oamenilor de Cultură a fost lansată recent de Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM). Aceasta este gândită de a fi situată în Scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău, similară cu cea a clasicilor literaturii române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.

Potrivit MOLDPRES, ideea inaugurării acestei alei aparţine preşedintelui UNITEM, Alexandru Grecu, Artist al Poporului, care a afirmat că o asemenea alee este necesară din mai multe motive. În ultimul timp, în eternitate au trecut mai mulţi actori, regizori, cântăreţi de muzică clasică, populară şi uşoară, compozitori ş.a., pe care generaţia tânără nu îi cunoaşte, iar cei în vârstă posibil să-i fi uitat.

„Aleea Oamenilor de Cultură ar putea deveni la fel de atractivă ca şi cea din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, a menționat Alexandru Grecu. „Ea va menţine vie memoria marilor noştri înaintaşi, iar tinerii le vor simţi prezenţa eternă de fiecare dată când vor păşi pe această alee”.

Proiectul urmează să fie pus în dezbatere spre a fi aprobat la una din următoarele şedinţe ale Consiliului municipal Chişinău.

„Este o idee extraordinară. Pe aleea din Grădina Publică sunt doar busturile scriitorilor, dar de ce n-am avea şi o alee a oamenilor de cultură – actori, regizori, compozitori, pictori, sculptori, arhitecţi ş.a.?”, a menţionat pentru MOLDPRES arhitectul Eugen Bîzgu.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a spus că Ministerul de resort susţine această idee, însă nu este sigur dacă respectiva alee ar putea fi creată neapărat în Scuarul Catedralei, considerând că există şi alte locuri potrivite. Iar Nicon Zaporojan, specialist al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare ale Primăriei municipiului Chişinău, a fost de părere că această alee ar putea fi construită pe bulevardul Grigore Vieru sau la intersecţia străzilor Pan Halippa şi Vasile Alecsandri, lângă Complexul „Eternitate”.

Anterior, Primăria Chişinău, împreună cu un grup de scriitori şi ziarişti, a propus crearea Aleii Oamenilor Iluştri în scuarul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, însă, din motive necunoscute, ideea a fost abandonată.

În 1957, la Chişinău a fost construită Aleea Clasicilor din actuala Grădină Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care a devenit una dintre principalele atracţii turistice ale capitalei. Iniţial, aleea avea 12 busturi, însă, după destrămarea Uniunii Sovietice, acestora le-au fost adăugate și alte busturi ale scriitorilor din Republica Moldova şi România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *