Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, au invitat pe cei pasionați de artă la o nouă expoziție, ce a prezentat sculptura contemporană realizată de artiștii autohtoni, numită „Aestas”.
Vernisajul a găzduit lucrările artiștilor membri ai secției sculptură din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici și a studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Artistul plastic, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, ne-a relatat: „Aceasta este prima expoziție de sculptură din ultimii câțiva ani, chiar dacă elemente de sculptură persistă și în cadrul expozițiilor comune. Există bienală de pictură și una de artă decorativă, iar noi ne-am dorit de mult să organizăm o trienală de sculptură. Și anume o dată la trei ani, pentru că din toate genurile de artă pe care le avem, aceasta este cea mai dificilă din punct de vedere al materialului: piatră, metal, granit, marmură.
Expoziția de astăzi este o primă încercare a artiștilor secției de sculptură de la Uniunea Artiștilor Plastici. A fost chiar o surpriză să descoperim câțiva tineri talentați, ceea ce demonstrează că școala autohtonă dă roadă. S-au expus astăzi absolvenți ai Academiei de Arte, alături de artiști mai consacrați. Lucrările lor arată bine și ne bucură că rândurile artiștilor sunt completate de tineri.
Fiecare artist are un concept al său, are o idee pe care o dezvoltă. Unii lucrează cu o serie de sculpturi cu același generic, alții alcătuiesc compoziții separate.”
Unul dintre sculptorii care au bucurat vizitatorii cu lucrările sale este Granaci Radu, care ne-a împărtășit câteva crâmpeie din experiența sa artistică: „Am făcut o sculptură în formă de trapez retezat. Compoziția se numește Cascada Victoria. I-am acordat o stare de vechime, într-o combinație dintre lemn și piatră, care este una argiloasă. Lucrarea am făcut-o timp de 5 zile. Cascada Victoria este unica cu două maluri din ambele părți și una dintre ele mai înalte din întreaga lume – 110 metri. În general, mă inspiră setea de viață și bucuria de a trăi, asocierea cu Creatorul Cel de Sus, pentru că El ne-a creat pe noi, iar noi creând ne asemuim Lui. Tinerilor care sunt la începutul căii sale artistice i-aș sfătui să aibă mult curaj, să fie generoși cu colegii săi și le doresc multă inspirație.”
Gheorghe Postovanu, sculptorul care și-a prezentat lucrările la expoziția „Aestas”, a afirmat: „Am prezentat astăzi o lucrare în lemn – un tron regal, cu o mască de bronz mâncată de vremuri și o compoziție din trei păsări din sticlă, ce simbolizează trei dispoziții: dimineața, după amiaza și seara. Inspirația o regăsesc în natură și în mediul în care trăim. Pentru viitor planificăm să organizăm o expoziție mai mare de sculptură autohtonă.”
Artista Antonina Gurețkaia, vizitatoarea expoziției, a rămas impresionată de sculpturile expuse: „Am venit aici, în primul rând, pentru a susține colegii mei. Îmi place mult să analizez cum evoluează în prezent sculptura, devenind o compoziție abstractă, cu elemente stilizate și motive simbolice. Este bine că aceasta se dezvoltă la noi în țară și trece la un alt nivel. Sculptura este genul care mi-a trezit interes nu de mult timp, dar reieșind din faptul că este o parte componentă a artei, mă interesează, pentru că este necesar să ne dezvoltăm multilateral. Să desenezi un tablou presupune aplicarea imaginii pe suprafață plană, dar să vezi obiectul tridimensional este mai dificil. Ar fi curios să încerc să fac și eu sculptură, însă la moment acestea servesc doar drept sursă de inspirație.”
Vă prezentăm sculpturile expuse la vernisajul expoziției „Aestas” și vizitatorii acesteia: