(video) Au luat bronzul la Olimpiada Internațională. Cine sunt cei mai destepți elevi la chimie, din țară

nthumbs3_16086
Foto:PC: Ministerul Educației

Două medalii de bronz pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Chimie din Vietnam, care s-a desfășurat în perioada 20 – 29 iulie curent, la Hanoi, Vietnam. Vorbim despre performanța a doi elevi de la liceul “N. Gogol” din Capitală. Unul dintre ei, care mai are de studiat un an la liceu, spune că vrea sa muncească până va aduce acasă aurul.

Alexandru și Vladimir sunt doi tineri care se simt ca peștele în apă într-un laborator de chimie. De curând, aceștia au reușit să demonstreze acest lucru și la Olimpiada Internațională de Chimie, unde au obținut două medalii de bronz. Totuși, tinerii nu sunt mulțumiți… „Nu a fost dificil, însă problema cea mai mare este că nu mi-a ajuns timp. Nu a fost timp de gândire, ai citit întrebarea şi de îndată trebuie să scrii răspunsul”, a declarat olimpicul Vladimir Terzi pentru ProTV Chișinău.

Laboratorul de chimie a devenit pentru ei o atracție chiar din primul an de când au început să studieze această disciplină. „În clasa a șasea, profesoara mi-a arătat exerciții suplimentare, mi-a arătat diferite experimente, iar asta m-a atras”, mărturisește Vladimir.

Iar de atunci experimentează mai tot timpul, chiar și în condiții de casă. „Dacă, de exemplu, nu avem chibrituri acasă, putem lua tifon, acetonă și aprindem cu permanganate. Astfel, obținem foc”, spune Vladimir.

Colegii tinerilor nu pot să fie decât mândri, așa că i-au așteptat la școală pentru a-i felicita. „Nu fiecare ar putea să aibă o asemenea performanță, chimia poți să o înveți bine, dar la nivelul acesta…”

Performanta de la olimpiada internațională vine în pofida faptului ca laboratoarele în care lucrează elevii nu sunt dintre cele mai moderne. „Nouă nu ne place să lucrăm într-un laborator, la școală, pentru că nu știu fiecare unde se găsește, în al doilea rând, practic, aici nimic nu este”, susține olimpicul Alexandru Pupeza. „Chimia este o știință a experimentelor, iar momentan, universitatea nu ne oferă laboratoare pentru experimente reușite”, a mai adăugat Vladimir Terzi.

Totuși, elevii recunosc că nu doar laboratoarele sunt cele care îi motivează să studieze. Ei au fost norocoși să aibă și o profesoară bună. „Profesoara mea găsește super-cărți, teorii foarte bune, dar ca să lucrezi practic, asta desigur, se întâmplă la universitate”, spune Alexandru.

Ca și în cazurile altor olimpici, chimiștii nu se vad în continuare muncind în Moldova. „Dacă la noi vor fi ceva schimbări, foarte mult mi-aş dori să stau în Moldova, dar încă nu sunt încrezător”, susține olimpicul Alexandru Pupeza.

Olimpiada Internațională de Chimie s-a desfășurat în perioada 20-29 iulie, în Vietnam. La concurs au participat 291 de elevi din 77 de țări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *