Tatiana Iurco este tânăra care a fondat Legal Forum, primul forum juridic din ţară şi care este co-organizatoare a proiectului DARE Social Fashion Show – unicul eveniment social de acest gen din Moldova.
#diez: Ce reprezintă DARE Social Fashion Show pentru tine, ca jurist?
Tatiana Iurco: În calitate de jurist, pot spune că acest show reprezintă un precedent de succes. E un model real pentru toate companiile și organizațiile implicate în acțiuni de responsabilitate socială. La cât de des sunt încălcate drepturile oamenilor în societate, reprezentanții din domeniul dreptului pot pune la baza acestor probleme soluții legale și echitabile.
Care este contribuția TIBCOM Grup în organizarea și promovarea DARE Social Fashion Show?
Contribuția companiei a fost de ordin financiar și consultativ. Bineînțeles, ea a fost dublată de susținerea și încrederea în scânteia, care i-a motivat pe organizatori să realizeze acest eveniment-manifest.
Ce i-ar determina pe juriștii din Moldova să participe la un eveniment de caritate, dedicat femeilor cu dizabilități locomotorii și boli incurabile?
De obicei, suntem dispuși să ajutăm oamenii doar în ajun de sărbători. Însă nu trebuie să ne dezactivăm butonul de bunăvoință și altruism pe parcursul anului. Cât privește determinarea juriștilor, aș putea spune că printre participanți ei ar putea găsi potențiali clienți, pe care îi vor îndruma în cursul juridic al unor studii de caz.
Deseori, oamenii cu dizabilități și cei cu boli incurabile sunt discriminați la diagnosticare, la angajare, la studii, în transport, pe stradă. Unde, la noi în țară, se pot adresa pentru a li se face dreptate?
La nivel local există instituția para-juriștilor, care poate acorda asistență juridică și informativă oamenilor cu dizabilități privind drepturile lor. Aceștia ar putea căpăta, cu timpul, experiență în sfera juridică și pe parcurs ar putea să activeze ca para-juriști în localitățile din care provin.
Potrivit activiștilor în domeniul drepturilor omului de la discriminare.md, astăzi, în Moldova, persoanele cu dizabilități sunt cu mult mai informate despre drepturile lor decât acum cinci ani și solicită asistență juridică mai des. În acest an, peste 100 de oameni cu nevoi speciale au beneficiat de asistență juridică, datorită unui proiect susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – „Suport pentru Reforma Sectorului Justiției în Moldova”.
Știi, totuși, oamenii sunt discriminați în măsura în care se lasă discriminați, în măsura în care n-au o poziție fermă. Trebuie să ne învățăm să supraviețuim unor astfel de situații. Sunt multe exemple prin care pot fi demonstrate promovarea sexualității de către femei, abuzul sexual și etichetarea făcută pentru o societate întreagă. Exemple de discriminare întâlnim și atunci când suntem în căutarea unui job, deoarece nu consider necesar să fie incluse în CV fotografii sau date de gen, vârstă și statut marital.
Cum pot fi protejate mai bine, din punct de vedere juridic, drepturile oamenilor cu dizabilități și a celor cu boli incurabile, astfel încât să fie tratați la fel ca alți cetățeni?
Cel mai important ar fi procesul de armonizare a legislației. Identificarea acestor necesități ar putea fi supuse dezbaterilor în cadrul unor focus grupuri. Cea mai bună protecție are loc atunci când persoana este conștientă de starea sa, are toate actele la zi și își cunoaște în totalitate drepturile. La fel de important este și cum tratăm problema la nivelul societății civile, câtă importanță îi acordăm și ce prioritate acordă autoritățile oamenilor cu astfel de probleme.
DARE Social Fashion Show are loc pe 16 august, la Leogrand Convention Center. Biletele sunt disponibile în rețeaua Moldcell. Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe dare.md.