Cea mai scumpă ceașcă pentru ceai a fost cumpărată la licitația Sotheby`s, ce se desfășoară în Hong-Kong, de către colecționarul de artă Liu Yiqian. Micul bol din porțelan fin cu cocoși reprezentați pe el l-a costat pe milionarul în vârstă de 50 de ani 36 de milioane de dolari.
Se știe că ceașca are o vechime de 600 de ani și are o înălțime de 8,2 cm. Este originară încă din perioada Changhua (1465-1487), când erau pe larg răspândite imaginile cocoșilor și a găinilor pe vase, ceea ce simbolizează viață fericită și ecologică în sânul naturii. În trecut, în China, cocoșul înconjurat de găini și puișori semnifica succes în viața personală.
Ceașca a fost pictată după tehnica dow-tsay, în care culoarea albastră era aplicată sub glazură, iar celelalte deasupra. În cadrul licitației s-a menționat că prețul acesteia este într-atât de mare, deoarece tehnica realizării este una deosebită și din cauza că ceramica este extrem de fină și obiectele se stricau ușor, vasele care au rezistat până în prezent sunt foarte rare.
În prezent Liu Yiqian se pregătește pentru expunerea achiziției sale prețioase în muzeul său privat ce poartă denumirea „Lóng” („Dragon”), pentru a putea fi admirată de toți doritorii.
Liu Yiqian nu s-a putut abține de a bea ceai din această ceașcă prețioasă, făcând și o fotografie pe care a postat-o pe internet, fapt ce a stârnit un val de critică în rândul utilizatorilor. Unii dintre aceștia afirmau că potrivit culturii chineze, expunerea bogăției sale este un lucru greșit, iar alții au ținut la părerea că rămâne la discreția proprietarului cum să utilizeze vasul.
Colecționarul a afirmat că ideea achiziționării unei cești „din care a băut cândva împăratul și concubinele sale” a devenit pentru el una fixă. „Nu doream nimic mai mult decât să mă ating de ceramica magică și să inhalez din ea aroma ceaiului”, a mărturisit Liu Yiqian.
O copie ieftină a acestui exponat este propus pe un magazin chinezesc online, unde ceașca poate fi găsită cu numai 18 yuan, ceea ce se echivalează cu aproximativ 3$.
Ceașca va fi poziționată într-o vitrină bine protejată, alături de tronul împăratului, care datează din secolul XVIII.