Ieri, 22 iulie, mămici, profesori și ONG-iști au fost inițiați în tema educației conștiente la întâlnirea cu Polina Hapco și Adriana Boroș, fondatoarele Clubului Părinților Conștienți și a comunității UpGrade în Educație.
„Întindeți mâna în semn de acuzare, iar perechea va ocupa o poziție defensivă. Acum, stați un minut în liniște, conștientizați ce simțiți acum, ce emoții trăiți în aceste ipostaze”. Acestea sunt cuvintele cu care a început unul dintre experimentele de la întâlnirea „UpGrade în educație #2: Educaţia conştientă – între prejudecăţi şi realitate”.
„Nu este o lecție, nu vom vorbi doar noi. Suntem o comunitate în care se discută și se interacționează”, au spus gazdele și i-au invitat pe toți să se așeze în cerc ca la o întâlnire de suport psihologic. La fel, ca și la o astfel de întâlnire, s-a râs, s-a plâns și s-a împărtășit experiență. Cele mai interesate de subiect au fost femeile, în sală nu era decât un singur bărbat. Deși, majoritatea participantelor erau mămici cu copii, au mai fost profesori, ONG-iști de educație și, desigur, un bebe.
Polina Hapco: „Am creat un grup de suport pentru cei, care în calea lor de a fi părinți mai buni au nevoie de ajutor, sugestii, interacțiune. Comunicarea cu un copil e poate prima experiență de comunicare superioară și multe dintre noi au trebuit să facă față anumitor provocări în acest sens. Inteligența emoțională se cultivă zilnic și eu cred că schimbarea e posibilă la orice vârstă. Părinții împliniți cresc copii împliniți”.
Adriana Boroș: „Copilul înțelege mai bine comunicarea emoțională. De fapt, el înțelege mai multe decât credem noi. Una dintre prejudecățile legate de educația conștientă este că ar fi permisivă. Copilul trebuie să aibă limite, însă contează felul în care le pui”.
Motivația fiecăruia de a veni era diferită. Pentru unii era simpla curiozitate, pentru alții – socializarea, cineva elabora proiecte pe teme asemănătoare. Toți însă căutau răspunsuri la niște întrebări nespuse, care îi măcinau pe ei, iar în unele cazuri chiar și pe părinții lor, sperând să le găsească în educația conștientă.
Stela, mamă a trei copii
„Eu am avut parte de o educație foarte bună. Copiii m-au învățat tot”.
Diana Guja, mama unei fetițe de 10 ani
„Sunt de părere că în țara noastră, în primul rând, trebuie să educăm părinții și după asta să ne apucăm de copii. Eu cred că copii trebuie lăsați în pace”.
Andrei cu soția sa planifică un copil
„Copilul este o expresie a stării tale interioare. Toate conflictele interioare nerezolvate, toate fricile, rușinea, confuzia și ignoranța ta le va moșteni copilul. Nu știu cum e situația în Moldova, dar personal nu am întâlnit niciun om care ar fi gata să fie părinte. Noi trebuie să ne tratăm, să ne eliberăm de asta și apoi să aducem pe lume un copil.
Alina Goncear, voluntară la o tabără de informatică
„În societatea noastră, în domeniul educației sunt multe goluri. În viața cotidiană, noi nici nu observăm ce facem și când greșim. Din experiența mea de lucru cu copiii între 8 și 14 ani, lor le lipsește comunicarea.