În Marea Britanie pirateria nu va mai fi sancționată cu 10 ani de închisoare

download concepts, to transfer data from internet.
Foto:PC: totb.ro

Începând de anul viitor, utilizatorii britanici de internet care descarcă muzică și filme de pe site-urile de filesharing nu vor mai fi pedepsiți. Potrivit unei noi strategii elaborate de reprezentanții industriei și de operatorii de internet, „pirații” vor primi doar scrisori de atenționare, prin care vor fi informați că acțiunile lor sunt ilegale.

Potrivit Totb.ro, dacă utilizatorii vor ignora aceste scrisori, nici o altă măsură de pedepsire nu va urma.

Aşa-numitul „program de alertă voluntară cu privire la copyright”, care va intra în vigoare începând cu 2015, elimină pedepsele pentru „piraţii” înrăiţi, propunând în schimb programe de informare şi educare a publicului pe probleme de drepturi de autor. Dacă Digital Economy Act din 2010 prevedea deconectarea de la Internet a utilizatorilor care descarcă conţinut ilegal şi posibile amenzi pentru aceştia, iar reprezentanţii industriei solicitau accesul la o bază de date cu „piraţi”, secretarul de stat pentru cultură şi media a anunţat că implementarea acestei politici a întâmpinat obstacole tehnice semnificative. Totodată, noile măsuri contrazic anumite propuneri recente care prevedeau sancţiuni semnificative pentru încălcarea drepturilor de autor, cum ar fi fost pedeapsa cu închisoarea.

Astfel, noua strategie propune ca utilizatorii care „piratează” constant conţinut protejat de copyright să primească doar scrisori anuale de informare asupra caracterului ilegal al acţiunilor lor. Mai mult, guvernul britanic se angajează să investească 3,5 milioane de lire sterline într-o campanie educaţională care să ofere oamenilor informaţii despre alternativele legale prin care pot descărca muzica şi filmele pe care şi le doresc.

Geoff Taylor, directorul executiv al British Phonographic Institution, susţine că, deşi noua strategie nu prevede pedepse pentru „piraţi,” este un efort semnificativ al industriei de a menţine constantă contribuţia anuală de 71 de miliarde de lire sterline, la economia britanică. „Este vorba despre convingerea celor care pot fi convinşi, cum sunt părinţii care nu au nici cea mai mică idee ce se întâmplă cu conexiunea lor la internet. Este vorba despre schimbarea atitudinii şi despre creşterea gradului de conştientizare, astfel încât oamenii să poată face alegerea corectă”, a mai spus Taylor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *