(foto) Dinu Țurcanu: Angajatorul are nevoie de ceva mai mult decât o diplomă universitară

dinuturcanu
Foto:Dinu Țurcanu, lector superior în cadrul FIMET, UTM PC: facebook.com/dinu.turcanu

#diez a discutat cu Dinu Țurcanu, lector superior și magistru la facultatea FIMET din cadrul UTM, despre condițiile de studii, oportunitățile de practică pentru studenți și masteranzi și așteptările angajatorilor față de tinerii specialiști IT.

Edificarea societăţii informaţionale, în care tehnologiile informaţionale şi comunicaţionale influenţează pozitiv asupra tuturor sferelor vieţii şi contribuie la dezvoltarea social-economică a statului şi la ridicarea nivelului de trai al populaţiei, constituie una din direcţiile strategice ale dezvoltării mondiale.

Universitatea Tehnică a Moldovei PC: utm.md
Universitatea Tehnică a Moldovei PC: utm.md

Tinerii și domeniul IT

Tineretul de astăzi tot mai mult conştientizează că specialităţile UTM în domeniile Tehnologiei Informației și Comunicațiilor sunt destul de importante, deoarece ele constituie şi ajută la construirea pilonului fundamental al economiei naționale şi la dezvoltarea societăţii informaţionale.

Dinu Țurcanu, lector superior în cadrul FIMET, UTM PC: facebook.com/dinu.turcanu
Dinu Țurcanu, lector superior în cadrul FIMET, UTM PC: facebook.com/dinu.turcanu

Din propria mea experienţă de student al UTM, actualmente cadru didactic, aş putea să vă comunic că Facultatea Inginerie și Management în Electronică și Telecomunicații dispune de un corp profesoral didactic care, în condiţiile actuale, este în stare să pregătească ingineri de înaltă calificare. Sigur studiile la UTM necesită o atitudine serioasă şi un efort considerabil, dar ceea ce se face cu efort şi muncă asiduă este durabil.

Chiar din prima zi de studii, am observat o atitudine foarte serioasă a corpului profesoral şi a universităţii în întregime faţă de organizarea şi realizarea studiilor, ceea ce m-a ajutat mult în dezvoltarea mea profesională de mai apoi.

Oportunitățile și condițiile de studii în cadrul FIMET

În cadrul facultăţii se utilizează 37 de laboratoare dotate cu echipament, machete, instalaţii de training şi 8 săli de calculatoare pentru studierea: microprocesoarelor, tehnologiilor informaţionale, securitatea sistemelor informaţionale, sistemelor de transmisiuni multiplexe, comunicaţiilor optice, reţelelor de comunicaţii digitale, comunicaţiilor mobile, tehnologiilor moderne de telecomunicaţii, software-ului în electronică şi comunicaţii, reţelelor de calculatoare, televiziunii, audio şi videotehnicii, robototehnicii, proiectării asistate de calculator, etc.

Unul dintre obiectivele facultăţii îl constituie cooperarea cu companii importante pentru pregătirea unor specialişti competenţi, iar parteneriatul respectiv să permită modernizarea bazei tehnico materiale a facultății. Astfel, studenții au ocazia să obțină cunoștințe mai aprofundate și experiență practică în domeniul configurării tehnologiilor noi FTTx, ADSL, NGN şi să obţină experienţa necesară în dezvoltarea serviciilor de telefonie fixă, Internet în bandă largă, televiziune digitală IPTV, bazate pe aceste tehnologii, totul într-un regim real.

Pe lângă procesul didactic, catedrele facultăţii desfăşoară activităţi de cercetări ştiinţifice. Spre exemplu, cercetătorii facultăţii, de comun acord cu studenții antrenați în acest proces, au publicat un număr impunător de articole în culegerile şi revistele ştiinţifice naţionale şi internaţionale, participă cu comunicări ştiinţifice la diverse conferinţe naţionale şi internaţionale de specialitate, sunt autori de monografii şi manuale.

Proiectele de mobilitate pentru studenți și masteranzi

PC: euroeast.polito.it
PC: euroeast.polito.it

O altă oportunitate în cadrul FIMET o reprezintă și proiectele de mobilitate care permit studentilor, masteranzilor, doctoranzilor, post-doc și cadrelor didactice ale UTM să studieze în țările europene membre ale consorțiumului proiectului corespunzător. La moment în cadrul FIMET sunt startate câteva proiecte de mobilitate, EUROEAST (Parteneri Europeni  fiind Italia, Finlanda, Polonia, Germania, Portugalia, Belgia, Franța și Spania) și INFINITY (Parteneri Europeni fiind Portugalia, Cehia, Estonia și Slovenia). În cadrul proiectelor de mobilitate, studentii pot aplica pe o perioadă de 6-10 luni, masteranzii pe o perioadă de 6 luni sau 24 luni (Full Master), doctoranzii pot aplica pe o perioadă de 6, 12, 18 sau 34 luni, post-doc pentru o perioadă de 6 luni și staff pentru o perioadă de 1 lună de zile. Corespunzator acestor categorii se oferă și burse lunare: studenți și masteranzi 1000 euro, doctoranzi 1500 euro, post-doc 1800 euro și staff 2500 euro. Aceste proiecte fiind oportunități reale de studii sau de continuare a cercetărilor în Universitățile Top din Europa.

Oportunități de stagii de practică

Un rol important în formarea viitorilor ingineri o au și stagiile de practică. Studenţii noștri îşi fac stagiile de practică la întreprinderi din ţară (private şi de stat), cu care universitatea are contracte încheiate pe bază de interes reciproc: Moldtelecom, Orange, Moldcell, Eliri, centrele de teleradiodifuziune, Sun Communication, Starnet, Arax-Impex, Uniflux-Line, Compania de Stat “Teleradio Moldova”, ÎS Radiocomunicaţii, bănci comerciale, organe municipale, instituţii de învăţământ, staţii radio şi TV, etc.

La ce folosește diploma universitară și de ce au nevoie angajatorii?

Diploma universitară are un cadru bine definit prin programele didactice parcurse în cei 4-5 ani de studii la facultate. Orice angajator va înţelege din „Suplimentul la diplomă” care e nivelul de pregătire teoretică pe care o posedă absolventul. Dar chiar şi în cazul diplomelor cu „10” pe linie, nivelul de pregătire al tânărului inginer, deşi este incontestabil înalt, nu reprezintă decât un fundament, un punct de lansare în formarea sa profesională.

Altfel zis, angajatorul este interesat ca absolventul să se afirme cât mai curând în activitatea practică, însă din diploma universitară nu poate deduce care sunt abilităţile practice ale posesorului acesteia. Altfel zis, angajatorul are nevoie de ceva mai mult decât diploma universitară, de exemplu, de un act care ar certifica specializarea tânărului inginer într-un domeniu concret.

PC: softwarica.edu.np
PC: softwarica.edu.np

Cisco oferă oportunitatea unei asemenea pregătiri practice concrete – în domeniul tehnologiilor informaţionale. Cisco Systems fiind lider mondial în domeniul echipamentelor şi dispozitivelor de telecomunicaţii, ocupă o nişă concretă în această sferă – reţelele informaţionale. Este un domeniu fundamental al TIC, deoarece toate problemele privind calitatea numeroaselor fluxuri informaţionale (volumul de trafic, viteza de transmisie/recepţionare, securitatea împotriva atacurilor din exterior, siguranţa secretizării acolo unde e cazul etc.) depinde de concepţia unei reţele informaţionale, de faptul cum o configurezi, cum ştii să optimizezi funcţionarea acestei reţele în ansamblul său, cum perfectezi documentaţia respectivă etc. Compania Cisco Systems continuă să se implice activ în formarea de specialişti în domeniul TIC, căutând să identifice tineri pasionaţi de informatică, pe care îi încurajează să îşi continue pregătirea în vederea obţinerii de performanţe şi în viitor prin intermediul cursurilor oferite de Academiile Cisco.

Actualmente, analiza decalajelor privind abilităţile profesionale şi feedback-ul primit de la clienţi indică o lipsă acută a tehnicienilor specializaţi în reţele în întreaga Europă. Aceste decalaje se vor mări dacă nu instruim şi nu recrutăm persoanele potrivite încă de pe acum. Anume aici se simte efectul Academiilor Cisco în procesul de creştere a nivelului de instruire şi pregătirii viitorilor ingineri. Iată de ce cu siguranţă putem afirma că cursurile promovate de Academiile Cisco reprezintă o cale sigură spre o carieră de succes a unui viitor inginer iar un absolvent, care, pe lângă diploma universitară, posedă şi un certificat CISCO de valabilitate internaţională, cu certitudine va avea prioritate la angajare.

Recomandări pentru abiturienți și absolvenți

Pe final vreau să adaug, dragi absolvenți / viitori studenți ai anului I trebuie doar să depuneţi multă muncă şi împreună cu potenţialul de profesori şi ingineri ai Facultății să vă formaţi un viitor sigur.

Sunt ferm convins că prin hrana spirituală primită aici, veţi deveni specialişti de valoare în domeniu, aducându-vă aportul la dezvoltarea economiei ţării noastre cu aceiaşi sârguinţă şi pricepere ca şi în studii.

Dorindu-vă doar clipe de izbândă şi bucurie pe noua cale cea a instruirii universitare şi studenţiei, permiteţi-mi ca din numele cadrelor didactice ale FIMET să vă spun „Bun venit în familia UTM! Bun venit la FIMET!”

 

Materialul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului prin intermediul Programului de Granturi pentru anul 2014, Proiectului USAID CEED IIAgenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova.

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *