Inesa Lupu: Formăm promotori ai bunelor practici în sistemul juridic din Moldova

inesa
Foto:Inesa Lupu, managerul Academiei Leaders for Justice

Inesa Lupu este managerul Academiei Leaders for Justice unde se încearcă să se formeze lideri activi şi promotori ai dreptăţii şi bunelor practice în sistemul juridic din Republica Moldova. Pentru a vedea mai aproape ce înseamnă Academia Leaders for Justice, i-am adresat Inesei câteva întrebări.

#1. Cum a apărut ideea formării unei academii de leadership pentru tinerii juriști din Republica Moldova?

Ideea acestui proiect a fost propusă de Tatiana Iurco, jurist la biroul de avocatură Mușat & Asociații din România. Mi-a părut foarte interesantă inițiativa ei, mai ales că se adresează tinerilor din sectorul juridic, un domeniu care este esenţial într-un stat, dar care încă necesită multe reforme în cazul ţării noastre. Din câte ştiam nu mai fusese anterior niciun proiect de genul acesta şi am înţeles că pe nişa despre care vorbim chiar se dorea o inițiativă prin care să dezvoltăm viitori lideri şi profesionişti ai justiţiei din Moldova.

#2. Ce cunoștințe noi vor avea membrii Academiei Leaders for Justice după absolvirea cursurilor?

Ne-am propus să combinăm o serie de traininguri, care au menirea să dezvolte abilităţile de leadership, urmate de mai multe întâlniri tematice cu specialişti din domeniu juridic, prin care vrem sa punem deja accent pe dezvoltarea profesională a participanţilor. Pe lângă instruiri mai avem prevăzute mai multe vizite de studiu în câteva instituţii de profil.

#3. De ce este necesară o comunitate de lideri în domeniul juridic asa cum este cea creată de Academia Leaders for Justice?

Liderii sunt cei care aduc schimbarea, ori cu toţii ştim că aceasta e necesară în țara noastră. Statul se bazează pe câţiva piloni importanţi, unul din ei fiind justiţia, de aceea este important sa avem oameni proactivi în acest sector.

#4. Ce vor întreprinde membrii primei comunități de lideri ai Academiei, în beneficiul sistemului juridic din Moldova?

Participanţii vor avea ca şi sarcină sa elaboreze, în echipe, o serie de proiecte care sa aducă îmbunatăţiri ale sistemului juridic. Totul deja depinde de creativitatea şi efortul lor.

#5. Cine sunt trainerii din cadrul Academiei Leaders for Justice?

E vorba de oameni cu o experiență bogată în dezvoltarea de proiecte și training profesional. Mă refer aici la Stela Leuca, Nicolae Apostu, Olga Melniciuc, Alexandru Bordea şi Alexei Buzu. Aceşti traineri sunt responsabili de instruirile pe latura de leadership. Avocatul Inga Albu a fost primul invitat în cadrul întâlnirilor tematice şi a abordat tema Arbitrajului şi Medierii.

#6. De ce merită ca tinerii juriști să se înscrie în Academia Leaders for Justice? Ce beneficii au?

Sunt mai multe beneficii. Au ocazia să-şi dezvolte abilităţile de lideri, de lucru în echipă, elaborarea proiectelor și comunicare. Au oportunitatea de a interacţiona direct cu profesionişti avizaţi în domeniu şi să lucreze în echipe cu alţi tineri activi ca şi ei, dezvoltând astfel o comunitate de profesioniști care, în timp, va deveni tot mai mare și mai solidă.

#7. Cine susține Academia Leaders for Justice?

Proiectul este implementat cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA. Ca şi parteneri mai avem Legal Forum şi biblioteca B.P. Hașdeu, iar cu acesta ocazie ţinem sa le aducem mulţumirile cuvenite.

#8. De ce e important ca tinerii juriști din Moldova să aibă cunoștințe de leadership?

Părerea mea este că abilităţile de leadership îi vor ajuta pe juriști să fie agenţi ai schimbării în domeniul lor de activitate. Desigur că nu toţi pot şi trebuie să fie lideri, dar dacă reuşim să contribuim la formarea a câtorva lideri activi şi promotori ai dreptăţii şi bunelor practici, atunci putem spune că ne-am atins obiectivul.

Mai multe detalii despre Academia Leaders for Justice găsiți pe site-ul www.LeadersforJustice.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *