După #euromaidan, independența Crimeii și începerea ostilităților în partea de est a Ucrainei, litoralul ucrainesc nu mai este o destinație foarte populară pentru turiștii din Moldova, astfel echipa #diez a decis să meargă să vadă cum este cu adevărat în regiunea de litoral a Odesei.
Inițial am mers în Sergheevca apoi în Odesa pentru a face comparație.
Iar dacă vă imaginați sau credeți ce se spune la TV că în Ucraina totul ar arăta așa:
Atunci nu veți crede ce vă voi povesti mai jos.
Chișinău – Sergheevca
Cursa de la Gara Centrală din Chișinău spre Sergheevca costă 150 lei într-o direcție, iar autobuzele pornesc de la 23:27, însă de multe ori sunt prea puțini oameni pentru această cursă, așa că pornește un autobuz care îi împarte pe toți prin diferite regiuni. În autobuzul nostru erau doar 4 oameni care plecau în Sergheevca.
Autobuzul ajunge în jurul orei 5 dimineața. La vamă nu se pun întrebări, unde și pentru ce mergi, de asemenea nu se cer acte suplimentare și tancuri nu se văd.
În Sergheevca aproape toate pensiunile au locuri libere (în afară de acelea care sunt subordonate Ministerelor din Republica Moldova, cum ar fi Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei). Prețurile pentru o persoană pe noapte variază de la 60 la 100 grivne (1 grivnă = 1,2 lei). Noi am găsit o persoană din Moldova, domnul Alexei care ne-a dat o cameră cu condiții bune cu 100 grivne pe 2 nopți (doar că nu avea electricitate).
În Sergheevca e greu să schimbi bani din valută în grive, ar fi bine să aveți cu voi suficiente fonduri, sau să schimbați la un curs total nefavorabil (în Odesa 1 euro = 16 grivne, în Sergheevca 1 euro = 15 grivne).
În regiune există business lunch-uri cu 35-50 grivne. Un borș variază de la 20 la 40 grivne, frigăruii între 40-60 grivne, peștele între 50-70 grivne. O bere costă de la 8 la 12 la halbă.
Pe plajă nu sunt mulți oameni, majoritatea însă care sunt vorbesc româna. Plaja e semi-îngrijită, iar apa în perioada când am fost (12-13 iulie) a fost cam rece. Până la plajă trebuie să mergi pe un pod de un kilometru și un pic. Țânțari nu sunt.
Domnul Alexei spune că majoritatea s-au speriat de război și foarte puțini oameni mai vin prin zonă, pe când în Sergheevca e liniște și ultimul lucru la care se gândesc este războiul.
Wi-Fi în zonă nu prea există. Fiecare trăiește cu realitatea care îl înconjoară.
Călătoria din Sergheevca în Odesa costă 35 grive, iar microbuzele se pornesc atunci când sunt pline, așa că uneori poți aștepta 10 minute, alteori vreo oră. Din Sergheevca spre Chișinău este un microbuz la ora 18:30 și costă 150 lei.
Sergheevca – Odesa – Chișinău
Pe drumul dinspre Sergheevca spre Odesa nu vezi nimic neobișuit, la fel când ajungi la Gara Feroviară nu vezi tancuri. În perioada asta în Odesa are loc un Festival Internațional de Film, și foarte multe persoane în oraș îi vezi cu badge-uri la gât.
În majoritatea hostelurilor în această perioadă nu sunt locuri, iar prețul pentru un loc variază între 7-15 euro.
Plajele sunt arhipline iar berea costă de la 12 grivne în sus. Oricum deoarece nu există un flux mare de persoane care vin din Chișinău în Odesa, nu există curse după 22:30, chiar și în zilele de weekend.
În oraș predomină o atmosferă liniștită iar cerul era limpede și însorit, majoritatea urmăreau Campionatul Mondial de Fotbal.
Pe drumul din Odesa în Chișinău doar în apropierea frontierei cu Republica Moldova poți vedea soldați înarmați, însă tancurile nici aici nu sunt vizibile.
Weekendul a fost plăcut și relativ ieftin, mai ieftin decât în perioada similară a anului trecut.