Dacă somnul insuficient și stresul excesiv sunt cauze binecunoscute ale surmenajului și lipsei de energie, ele sunt doar două dintr-o lungă listă de factori ce țin de modul de viață cotidian și care ne fac să ne simțim lipsiți de vlagă și veșnic obosiți. Iată 5 deprinderi banale care au asupra noastră acest efect nociv:
Nu săriți peste micul dejun
Micul dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei. La începutul zilei micul dejun ne asigură refacerea rezervei energetice a organismului asigurându-ne vitalitatea necesară.
Alcoolul
Mulți consumă o băutură alcoolică la sfârșitul zilei cu gândul că acest lucru îi va relaxa. Dar alcoolul deși la început are un efect tranchilizant asupra organismului, după ce este metabolizat determină o creștere a energiei, lucru care ne poate tulbura somnul.
Nopțile albe din weekenduri
Dacă obișnuim să pierdem nopțile în weekenduri, la începutul săptămânii vom fi extrem de obosiți. Schimbarea ritmului de somn cu care suntem obișnuiți are efecte nefaste asupra organismului.
Gadget-urile
Lumina ecranelor de televizor, telefon mobil sau tableta perturbă somnul. Organismul uman percepe întunericul ca pe un semn – că este momentul să adoarmă. Lumina reprezintă semnalul că trebuie să se trezească iar de aceea lumina produsă de aceste dispozitive tulbură ciclul normal de somn și ne face să adormim mai greu.
Apa
Deshidratarea organismului duce la creșterea vâscozității sângelui. În aceste condiții circulația este îngreunată, inima pompează mai greu sângele și astfel scade nivelul de energie. O hidratare corespunzătoare asigură funcționarea optimă a organismului și un plus de energie.
Sursa: 9AM.ro