Cătălina Puzur, e unicul elev din Republica Moldova, care după rezultatele preliminare, are nota 10 la toate examenele de Bacalaureat. Cătălina învață la profil real francofon, la liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Chișinău, și a susținut examenele la limba română, limba franceză, matematică și chimie.
Cătălina a scris toate cele patru examene nefiind eliberată de la niciunul. Echipa #diez a decis s-o invite în birou și să vorbească mai multe lucruri cu ea și iată ce ne-a spus:
#. Sunt notele de 10 o surpriză?!
La liceu eram de o notă de nouă sigură, a fost și pentru mine o surpriză să iau 10 la toate examenele de bacalaureat. Am media 9.45 pentru anii de liceu. Mă așteptam la chimie și matematică să iau 10, deoarece sunt mai bună la obiectele reale, iar nota de 10 la limba română a fost o surpriză și pentru mine. Cred că a depins de inspirație, atenție la detalii și concentrare la maxim.
Examenul la alegere l-am ales la chimie, deoarece profesoara din liceu e foarte bună în ceea ce face și colegii mei de clasă majoritatea au ales chimie. Cred că depinde foarte mult de profesorii pe care îi ai, atunci când decizi ce examen să alegi.
La olimpiadă am participat doar la cea de franceză, în clasa a 11-a, și am luat mențiune pe republică. În a douăsprezecea am încercat la geografie și chimie. Pentru a avea un rezultat bun la olimpiadă trebuie o pregătire aparte, pe lângă ceea ce se dă la școală, mai ales la științele reale.
#. Ingredientele unei note de 10 la examenul de bacalaureat
Testele mi s-au părut relativ simple și mă gândeam că vor fi mai mulți elevi cu asemenea note, de aceea nu mă așteptam să fiu unica.
Prietenii, părinții, profesorii, toți au fost foarte bucuroși că am aceste note.
Părinții m-au îndrumat să învăț pentru mine și nu pentru alții, plus că în ultimii ani de liceu am avut profesori foarte buni, acestea ar putea fi câteva cauze de ce am 10 la examenele de bacalaureat.
Implicarea civică a fost pentru mine un plus, deoarece mi-a dat mai multă încredere în sine, să fiu mai liberă și mai deschisă. Oricum pentru a lua note foarte bune la bacalaureat trebuie foarte multă muncă suplimentară.
Nu m-am stresat la bacalaureat când am văzut examenele în față. Colegii au ieșit mult mai relaxați de la examenele de limba română și limba franceză, de la matematică s-a observat că au ieșit storși.
#. Ce va face Cătălina în continuare?
Acum vreau să merg la Contabilitate la Academia de Studii Economice. De asemenea, vreau să fac cursuri de pregătire pentru arhitectură și să învăț germana.
Mulți dintre colegii mei deja au fost admiși în Franța și alte țări europene. Inițial m-am speriat și mi-am zis că vreau să rămân aici, alături de familie și prieteni. Oricum voi vedea cum va fi primul an de facultate în Moldova, și după asta nu e exclus să plec la studii în altă parte.
Recent, în aprilie, am fost într-un tur al Europei (România, Ungaria, Germania, Austria, Luxemburg, Franța), unde am participat în Franța la un schimb școlar, unde timp de 3 zile am trăit într-o familie de francezi, am fost la ei la școală. Dintre toate țările cel mai mult mi-a plăcut Germania, chiar dacă încă nu știu limba germană.
Am în plan să învăț germana, cum am mai spus. Acum cunosc Româna, Franceza, Engleza și Rusa.
În ultimii ani observ că se apreciază meritele oamenilor, și vreau ca fiece om să fie apreciat după munca sa, cunoștințele sale și efortul pe care îl depune.
În timpul liber sunt la fel ca ceilalți, plimbări cu prietenii, muzică. Ascult de toate, câte un pic de rock, de pop, uneori muzică clasică sau lounge.
Părinții mereu m-au susținut în ceea ce am făcut, și oricare ar fi fost rezultatele mele, inclusiv la examenele de bacalaureat, ei ar fi fost în egală măsură mândri de mine.
#. Ce efect au reformele în învățământ
Eu nu prea observ diferențele dintre generații, însă profesorii mi-au spus că atitudinea elevilor s-a schimbat în ultimii ani, după începerea reformelor în domeniul învățământului. Comparativ cu ceea ce a fost anul trecut la examenele de bacalaureat, unii elevi au început să muncească mai mult, au înțeles că trebuie să învețe și alte metode de a susține examenele de bacalaureat nu vor fi.
Anul acesta nu prea s-a simțit scandalul public al părinților față de reformele în învățământ. Părinții au înțeles că nu se merită să investești bani în note, așa și copiii au înțeles că trebuie să învețe.
O susțin pe Maia Sandu în tot ce face ea. Sper că schimbările făcute în învățământ vor aduce beneficii de lungă durată, nu doar acum un an, doi.
#. Mesaj pentru elevii care vor susține examenele de bacalaureat în 2015
Le urez să nu fie stresați, pentru că anume emoțiile și stresul au dus la gafe. Totul e mult mai simplu decât se crede și se vorbește, iar dacă înveți, la sigur, susții bine examenele.
Eu foarte mult am învățat din pre-bac. De ex la pre-bac la română am luat 9 și înainte de bacalaureat am analizat foarte bine atât testul, cât și baremul, și am văzut anume unde am pierdut puncte. Deși examenul la română pare unul foarte subiectiv, are o doză de obiectivitate. Am avut grijă să respect fiecare cerință pentru fiecare punct din barem, și asta m-a ajutat să iau nota maximă, și nu tocmai artistismul meu, deoarece eu stau un pic mai prost cu metaforele.
#. Ce așteaptă Cătălina de la facultate
Pentru mine contează foarte mult ca profesorii de la facultate să observe potențialul pe care îl au studenții. Am auzit foarte multe zvonuri legate de universitate, unii spun că e foarte ușor, alții că e cel mai greu. Prioritar la universitate pentru mine nu va fi să iau doar note de 10, dar să mă simt încrezută în sine și să știu că am cunoștințele necesare pentru viitoarea profesie.
Notele vin și se uită, rămâne ceea ce am învățat pentru mine.