A fost aprobat noul Cod al Educaţiei, notele ar putea fi înlocuite cu litere

o-BORED-GIRL-IN-CLASS-facebook
Foto:PC: themissinformation.com

Noi reguli în învăţământ. Cabinetul de Miniştri a aprobat ieri, 28 iunie, Codul Educaţiei, un document nou ce vine să înlocuiască Legea Învăţământului din anul 1995.

Astfel, ministerul Educaţiei îşi propune să ridice calitatea studiilor la standardele europene. Obligativitatea studiilor până la 18 ani şi alegerea directorilor instituţiilor de învăţământ în bază de concurs, pe un termen unic de patru ani, sunt doar câteva dintre prevederile ce reprezintă o inovaţie pentru ţara noastră, informează timpul.md.

Documentul mai prevede asigurarea condiţiilor speciale de studiu pentru copii cu cerinte educaţionale speciale, lărgirea autonomiei instituţiilor, dar şi un nou sistem de apreciere a elevilor. Notele urmează să fie înlocuite de calificative recomandate de Sistemul European de Credite Transferabile. Totodată, vor fi create noi structuri de evaluare a calităţii studiilor pe diferite trepte. Noul Cod al Educaţiei a fost dezbătut de miniştri mai bine de o oră cu microfoanele deconectate. Acesta urmează să fie examinat şi în Legislativ.

Printre elementele noi importante prevăzute de proiectul Codului Educației se numără:

Drepturi și garanții sociale pentru cadrele didactice, inclusiv dreptul la salariu de debut în activitatea didactică, egal cu salariul mediu pe economie prognozat. De asemenea, sunt prevăzute facilități pentru cadrele didactice care activează în mediul rural.

Consolidarea autonomiei instituțiilor de învățământ, dar și a responsabilității publice a acestora, prin crearea unor organe colective de conducere și administrare. Directorii școlilor ar urma să fie aleși în bază de concurs, pentru cel mult două mandate a câte 5 ani. Pentru candidați, studiile pedagogice nu vor fi obligatorii. Profesorii, la rândul lor, ar urma să fie evaluați anual. La nivelul învățământului superior, va fi creat Consiliul de Dezvoltare Strategică și Instituțională, iar la nivelul învățământului general – Consiliul de Administrație al instituției de învățământ.

Schimbarea sistemului de notare în învățământul primar prin utilizarea descriptorilor. Notele urmând să fie înlocuite cu niște calificative. Noul sistem de notare ar urma să stimuleze aprecierea elevilor, în funcție de competențe. Proiectul Codului Educației mai prevede ca în învățământul universitar, sistemul de notare de 10 puncte să fie înlocuit cu cel în baza literelor, la fel ca în statele europene. Universitățile vor fi împărțite pe categorii, în funcție de nivelul studiilor pe care îl vor putea oferi.

Creșterea duratei învățământului obligatoriu până la vârsta de 18 ani, începând cu anul 2018. Noi finalități educaționale, inclusiv formarea competenței de a învăța pe parcursul întregii vieți, dezvoltarea competenței de comunicare eficientă în cel puțin două limbi de circulație internațională, din care una este limba engleză, și formarea abilităților antreprenoriale.

Structuri noi de evaluare și asigurare a calității studiilor pe diferite trepte, cum ar fi Inspectoratul Școlar Național și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *